‘Tommy kom hier!’ Jaren geleden in het Amsterdamse Bos stoof een jonge hond over het dunne ijs, achter een pesterig wegvliegende reiger aan. Met de baas in alle staten aan de kant. Paniek in de stem, schreeuwend naar de hond.

De grote vogel vloog steeds op om een stuk verder weer op het ijs te landen. Met een waas voor ogen vloog Tommy er achteraan. Waardoor hij midden op de bevroren plas aanlandde. Aan de andere kant van het water stond ik – tijdens een wandeling met Roef – als aan de grond genageld.

‘Wat als dit misgaat’, vroeg ik me af. ‘Als hij door het ijs zakt. Hoe komen we bij die hond en krijgen we hem er op tijd uit. Hier zo midden in het bos, zonder hulpdiensten in de buurt en vrijwel geen mensen die kunnen helpen.’ Ik deed een schietgebedje.

Nadat de reiger zich een paar keer op het ijs verplaatste, vloog hij weg om in een boom te landen. Daarna was de lol voor Tommy er wel vanaf en kwam hij weer bij zinnen. Hij liep vrolijk naar de kant en liet zich door een opgeluchte baas aanlijnen en knuffelen.

Gelukkig liep het goed af voor Tommy. Maar deze dagen kom ik veel berichten tegen over honden die wél door het ijs zakken (en door de baas gered moeten worden). Dus, hou je hond bij water even goed in de gaten. Vooral als je woef graag achter (water)vogels aanjaagt.

Waarom je je hond nooit op het ijs moet laten

Het doet me ook denken aan puppyjuf Marja. Die tijdens een hoogzomerse les aan ons vroeg waarom je je hond nooit mee moet nemen het ijs op. Hoe leuk het ook kan zijn om je hond te laten delen in de ijs- en sneeuwpret. En dat is hierom:

  • Jouw hond weet niet wanneer het ijs wel of niet betrouwbaar is. Dus die keer dat het prima kon vond ‘ie het samen met de baas waarschijnlijk hartstikke leuk, waardoor hij een andere keer ook zo het ijs op stapt. Maar je hond weet niet wanneer het door dooi niet meer kan. Of dat dat dunne laagje ijs nog niet dik genoeg is.
  • Ook jouw hond kan uitglijden op het ijs. In het slechtste geval een beetje zoals Bambi op het ijs, met vier pootjes alle kanten op. Met nare blessures tot gevolg.

Meer lezen

Pin It on Pinterest

Share This