woodyco-banner-leesvoer-voor-hondenvrienden

Het was in de tijd dat ik als klein meisje twee blonde vlechtjes had, rode schoentjes en ranja dronk, dat ik ooit werd geprikt. Door een wesp, op een terras. En ja, die wespensteek deed toen flink pijn. Een herinnering die weer bovenkwam op een nazomerse septemberdag.

Na die ranja op het terras ging het nooit meer mis. Tot die septemberdag, ook alweer een paar jaar terug, dat ik Roef redde. Tijdens het uitlaten snuffelde hij wat rond op het gras bij het water, toen ik een zoemend geluid hoorde. Bzzz, bzzzzz…… Voordat ik wat kon doen, ging nieuwsgierige Roef het geluid achterna. Hij stak zijn neus in een holte tussen het gras en de stenen kade. Waarna hij zeker 5 woedende wespen achter zich aankreeg, uit een wespennest.

Prikkelbare wespen

Nu hoor je nooit naar (boze) wespen te slaan, maar die insecten moesten toch wel heel snel weg bij hem, en vooral weg van dat lieve koppie. Hij zou er toch eens naar happen. Dus trok ik hem weg bij die waterkant en wapperde met m’n handen rond z’n kop, toen ik een scherpe, stekende pijn op mijn hoofd voelde. Was ik door zo’n prikkelbare wesp geprikt. Ook Roef kreeg later een fijne bult bovenop zijn kop.

Als door een wesp gestoken

Ik moest er vandaag weer aan denken. Want tijdens het uitlaten, bij het snuffelen aan een heggetje en rondstampend op wat gevallen blad, tilde Roef opeens als door een wesp gestoken zijn linkerachterpoot enorm hoog op. Blinde paniek bij hem. Toen ik keek wat er mis was, zag ik een geel-zwart insectenlijfje dat nog zat vastgeprikt aan een kussentje van zijn poot. Au… Met een stokje heb ik die eerst van het voetzooltje afgewipt. En daarna ging ik met het hevig hinkende hond, snel naar huis. We waren nog in de buurt, gelukkig.

Eerste hulp, bij een wespensteek

Eerste hulp bij een wespensteek volgens het internet: koelen, om de pijn te dempen. Zijn pootje trilde ondertussen hevig en het kussentje was flink opgezwollen. Dus met bevroren mangoblokjes uit het vriesvak in een poepzakje (je moet wat als je geen ijsblokjes hebt), koelde ik een tijdje dat warme hondenvoetje. Maar niet nadat ik eerst zijn pootje met een nat doekje heb afgeveegd om eventueel gif weg te deppen. Voor wat het waard was. Ook een tip van internet.

Het leed is nu grotendeels geleden. Hij loopt door het huis als een oude zeepiraat met een houten been. Maar hij rolt zich ook weer op voor een lekker tukkie. Zonder nachtmerries over zwart-gele steekbeesten. 🙂

Allergische reactie door wespen

Het komt gelukkig niet vaak voor, maar een hond kan kan ook allergisch reageren op een wespensteek. Je gaat dan als de wiederweerga naar de dierenarts voor tegengif. De zwelling kan dan in korte tijd enorm toenemen en de ademhaling belemmeren.
Een wespensteek is ook gevaarlijk als je hond is gestoken in bek of keel. Dit kan tot een flinke zwelling van tong of de keel leiden, waardoor je hond ademhalingsproblemen kan krijgen. Neem in zo’n geval ook meteen contact op met je dierenarts.

Daarom zijn wespen in de herfst gevaarlijk

Beide keren dat Roef werd gestoken was in de herfst. Op ‘Wespennest Vlaanderen‘ wordt uitgelegd waarom wespen dan op hun gevaarlijkst zijn.

Ook lezen:

Pin It on Pinterest

Share This