woodyco-banner-leesvoer-voor-hondenvrienden

Heb je al eens van de hondensport Flygility gehoord? De naam doet je waarschijnlijk ergens aan denken en dat kan kloppen. De naam en hondensport zijn een combinatie van twee bekende hondensporten: Flyball en Agilty (ook wel bekend als Behendigheid).

Deze hondensport kent zijn oorsprong in Nieuw-Zeeland, waar het in 1992 begon. In 2016 introduceerde Flygility Nederland de sport in Nederland, in samenwerking met de New Zealand Flygility Dog Association (NZFDA).

Hoe werkt Flygility

Flygility is een sport die opvoeding en training combineert. Belangrijk bij deze sport is namelijk zelfbeheersing en sociaal gedrag. Bij deze hondensport worden elementen van Behendigheid in een Flyball- parcours verwerkt. Je hond moet het 30 meter lange parcours tijdens wedstrijden zelfstandig, beheerst en gecontroleerd afleggen. Het draait dus niet alleen om de snelheid.

De handler loopt niet mee. De hond legt het parcours af op stemcommando’s. Dus ook als je zelf niet zo goed te been bent, kun je deze hondensport prima samen beoefenen. De obstakels op het parcours zijn laag, waardoor kleine én grote honden kunnen meedoen.

Aan Flygility wedstrijden kun je ook individueel deelnemen, of met een 2-tal, 3-tal of 4-tal. Ook mag je bij je team een reservehond (met geleider) hebben. Als eigenaar kun je ook met meerdere honden aan een wedstrijd meedoen.

De belasting voor je hond

Wat de fysieke belasting voor je hond betreft. Deze is deels gelijk aan de belasting bij Flyball. Maar omdat je hond zelfstandig het parcours aflegt, moet je hond goed nadenken en inzicht en beheersing tonen. De mentale belasting is dus hoger.

Meer weten over Flygility

Wil je meer weten over deze betrekkelijk nieuwe hondensport? Neem dan contact op met Flygility Nederland. Zij kunnen je ook vertellen waar in Nederland je deze sport kunt beoefenen.

Flygility in de praktijk

Weten hoe Flygility er in de praktijk uitziet? Bekijk dan dit filmpje:

Pin It on Pinterest

Share This