Ga je op autovakantie en gaat je hond mee? Wat super gezellig! Maar wat betekent een (lange) autorit met hond door Europa eigenlijk. Waar hou je rekening mee? Voor vertrek en tijdens de reis?
Wagenziekte bij je hond?
Is je hond wel een goede autorijder? Hou daar rekening mee met je vakantiebestemming. Voor een hond die veel last heeft van wagenziekte is een dag of twee meerijden in een auto echt verschrikkelijk. Kies er dan voor om hem thuis te laten of zoek het véél dichter bij huis (en bespreek wat je kunt doen met de dierenarts).
Lees ook:
Kan je hond wél goed tegen autorijden? Zorg dan dat hij wat in z’n maag heeft voor vertrek en dat het eten even heeft kunnen zakken voordat jullie wegrijden.
Voor vertrek:
- Vaccinaties:
Bespreek op tijd met je dierenarts welke vaccinaties er nodig zijn voor jouw bestemming en de landen waar je doorheen komt. Je hond heeft voor de vakantie over de grens in ieder geval een rabiës vaccinatie nodig (hondsdolheid). Deze moet uiterlijk 21 dagen voor vertrek worden gegeven en je hond moet minimaal drie maanden oud zijn. Soms is er nog ontworming nodig of een andere vaccinatie. Wat er per land gevraagd wordt lees je op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). - Beschermmiddelen:
In bijvoorbeeld Zuid- of Oost-Europese landen komen insecten voor die voor nare ziekten bij je hond kunnen zorgen. Bespreek daarom ruim voor vertrek met je dierenarts wat je nodig hebt om je hond te beschermen tegen bijvoorbeeld de hartwormmug, zandvliegen of andere engerds. - Europese regels voor honden in auto’s:
Nederland kent geen officiële regels voor het vervoeren van je hond in de auto. Ga je de grens over? Weet dan dat de regels voor het vervoer van een hond in de auto, per land kunnen verschillen. Verdiep je daarom voor vertrek in de regels die gelden in je vakantieland en landen waar je doorheen rijdt.Zo moet je in Duitsland je hond in de auto veilig vastzetten. Met een veiligheidsgordel, in een kennel of achter een hondenrek. Reis je met meer dan 1 hond in de auto naar Italië, dan moeten ze achter een afscheiding worden vervoerd. En in Spanje mag je hond niet los op de achterbank. Om maar iets te noemen.Op de website van LICG check je de regels per Europees land. Scroll op hun pagina ‘invoereisen-per-land-europa’ naar beneden en je kunt per land lezen hoe het zit met de regels rondom het vervoer van je hond in de auto.
Vergeet het Europees hondenpaspoort niet
Neem altijd het officiële Europese dierenpaspoort van je hond mee als je op reis gaat. Met hierin het chipnummer, het ras, geslacht en de vaccinaties van je hond. Handig mocht je in het buitenland een dierenarts nodig hebben. En je kunt de rabiës vaccinatie van je hond aantonen.
Bon voyage, gute Reise, buen viaje, buon viaggio!
Spullen voor de auto
Hoe blijft het tijdens het autorijden fijn voor je viervoeter en waar moet je nog meer aan denken?
- Veiligheidsharnas of bench:
Maak je hond vast tijdens de autorit. Zeker als het om een jonge, bewegelijke hond gaat. Maar ook voor het geval je een ongeluk onderweg krijgt, want je beschermt je hond en jezelf hierdoor beter. Een losse hond kan bij een ongeluk zelfs door de voorruit gaan.
Let op:- Zet je hond ook nooit aan zijn riem vast in de auto. Mocht je een ongeluk krijgen dan kan door de klap de riem zo strakgetrokken worden dat je deze niet snel los kunt krijgen als dat nodig is.
- Zet je hond in de auto nooit vast aan z’n halsband, want door de klap van een ongeluk of flink remmen kan je hond hierdoor z’n nek, keel of luchtpijp beschadigen. Of zelfs z’n nek breken. Gebruik een tuigje als je je hond vastzet in de auto, waardoor de kracht verdeeld wordt over het lichaam.
(bron: LICG)
De veiligste manier om je hond mee te nemen in de auto? Een metalen hondenbench, verankerd aan de vloer van de auto. Volgens de testresultaten van een ANWB-test.
- Auto-zonneschermen:
Hou het koeler in de auto en plaats auto-zonneschermen op de ramen bij de achterbank en op de achterruit. . - Koelmatje:
Gebruik een koelmatje waar je hond op kan liggen als het heel heet is. Met zo’n koelmatje wordt de auto niet nat, het is niet ijskoud, maar geeft je hond wel verkoeling. Ook fijn als je verhitte hond na een zomerse wandeling (en eerst een slokje water) weer een stuk in de auto mee gaat. - Koele mand:
Gaat de hondenmand mee? Er zijn ook exemplaren die verkoelend werken. - Autodeken:
Met een autodeken hou je de bekleding van de auto schoon en haarvrij. - Loopplank:
Met een loopplank loopt je oudere, niet meer zo flexibele hond zelf de auto in. En weer uit 😉
Handige hondenproducten
Onderweg met de auto
Jullie gaan op pad. Maar zo’n lange reis met de auto, wat betekent dat voor je hond. Waar hou je rekening mee?
- Regelmatig stoppen:
Onderweg stop je regelmatig. Voor wat beweging, uitlaten, drinken en wat eten. Zo hou je jezelf ook fris, met zo’n welverdiende ‘break’ van het rijden. - Hond aan de riem tijdens de stops:
Natuurlijk hou je je hond aan de riem op die parkeerplaats langs de snelweg. - Halsband met hondenpenning/naamtag:
Zorg dat je hond een halsband met naamtag omheeft in de auto en je z’n riem altijd bij de hand hebt. Heb je een harige ontsnapper in de auto, dan kun je ‘m aan z’n halsband (of bijvoorbeeld tuig) grijpen als je de autodeur of z’n bench opent en hij een snoekduik wil nemen. - Alles bij de hand:
Zorg dat je poepzakjes, een hondenbakje, vers water en wat te eten bij de hand hebt. En eventueel een koelharnas als je op hele warme plekken stopt, waarmee je je hond verkoeling geeft tijdens het uitlaten. Let bij heet asfalt en hete stoeptegels op de parkeerplaats, ook op de voetjes van je hond. - Tasje voor een overnachting onderweg
Kies je voor een overnachting onderweg? Zorg dan dat je een handig tasje in de auto hebt met de spullen voor je hond, zoals: voer, beloningssnoepjes, voer/waterbakje, medicijnen, borstel.
Let op bij parkeerplaatsen langs de weg
Dogsincluded waarschuwt dat er op de parkeerplaatsen langs de weg rattenverdelgingsmiddelen kunnen liggen. In Frankrijk, Italië en Oostenrijk wordt veel gif gebruikt langs de wegen. Ook waarschuwen ze je om op vakantie beducht te zijn op verdelgingsmiddelen, omdat daar in sommige landen kwistig mee wordt gestrooid.
Tussenstop hotel
Maak je een lange reis of kies je voor een roadtrip? Dan heb je vaak een tussenhotel nodig of zelfs meerdere locaties waar je hond welkom is. Regel deze voor vertrek. Bijvoorbeeld via dogsincluded.nl. Zo weet je zeker dat je een hondvriendelijke locatie treft. Kies een locatie met een fijn park in de buurt. Zo kunnen jullie nog een fijne wandeling maken na zo’n lange dag onderweg.
Checklist op vakantie met hond
Bekijk de checklist ‘Op vakantie met hond’. Een superhandige checklist voor de vakantiekoffer van je hond. Zodat je onderweg of op het vakantieadres niet om bepaalde spullen verlegen zit.
Lees ook:
- Tussenstop hotel nodig? Zo regel je dat
- Kamperen mét hond? Dit is er anders
- Op schildervakantie in Frankrijk. Met hond