woodyco-banner-leesvoer-voor-hondenvrienden

Bij Agility (behendigheid) legt je hond samen met jou een parcours af. Hij springt bij deze sport over hindernissen, rent door tunnels, slalomt en ga zo maar door. En dat alles op jouw aanwijzingen. Het plezier van hond en baas staat voorop. Doen jullie mee aan wedstrijden, dan moet het parcours zo snel en foutloos worden afgelegd.

Agility of behendigheid?

Agility wordt ook wel behendigheid genoemd. Het is een hondensport die in 1978 in Engeland op Crufts (‘s werelds grootste hondenshow) werd gepresenteerd. Wist je dat het is afgeleid van het springparcours uit de paardensport? Ook vind je er elementen van gehoorzaamheid (obedience) in terug: je hond moet in 1 keer kunnen komen, zitten, liggen of blijven.

Voor welke hond?

Agility is geschikt voor alle honden die met de baas willen samenwerken en plezier hebben in bewegen. Het ras of grootte van de hond maakt eigenlijk niet uit. Er zijn drie categorieën: klein, middel en groot. En drie klassen. Voor elk wat wils dus. Elke gezonde, normaal gebouwde hond kan in principe aan behendigheid meedoen. Je hond kan ermee beginnen als hij volgroeid is. En de training moet op een verantwoorde manier worden opgebouwd om blessures te voorkomen.

En voor welke baas?

Als baas moet je wel van bewegen en rennen houden, want samen met je hond leg je het parcours (zo snel mogelijk) af. Meedoen aan de competitie hoeft zeker niet. Er zijn genoeg baasjes en hun honden die puur recreatief bij hondenscholen trainen.

Agility en recreatief trainen?

Wil je aan de slag met agility? Vrijwel alle hondenscholen en kynologenverenigingen geven cursussen voor de recreatieve, beginnende en de gevorderde wedstrijdloper.

Wedstrijden

De Koninklijke Nederlandse Kennelclub “Cynophilia” organiseert in Nederland agility selectiewedstrijden voor de Nederlandse en de wereldkampioenschappen.

Sinds 1996 worden er wereldkampioenschappen gehouden. Ze worden georganiseerd door de FCI (Fédération Cynologique Internationale).

Pin It on Pinterest

Share This