woodyco-banner-leesvoer-voor-hondenvrienden

Hou je van hardlopen en heb je een actieve hond? Dan is Canicross misschien wel een leuke hondensport voor jullie.

Bij Canicross ren je samen met je aangelijnde hond door de natuur. Het is de bedoeling om samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden af te leggen. En wat je hond tijdens de wandeling normaal niet mag, mag nu juist wel: naar hartelust aan de riem trekken. Je zult waarschijnlijk heel wat harder rennen dan normaal.

Materiaal

Bij Canicross gebruik je een heupgordel, hardloopschoenen (met profiel) en voor je hond een goed zittend tuig en een deels elastische lijn van zo’n 2 meter, die schokken voor hond en baas opvangt.

Omdat je hond tijdens het hardlopen is aangelijnd ben je voor deze sport niet afhankelijk van losloopgebieden. Je kunt er samen op uit in alle natuurgebieden waar honden los of aangelijnd welkom zijn.

Canicross is in Nederland nog een vrij jonge sport. Het vindt z’n oorsprong uit de sledehondenwereld, waar het wordt gebruikt om honden buiten het sneeuwseizoen te trainen. De sport staat open voor alle type honden groot of klein die fit, gezond en blessurevrij zijn én ouder dan 1 jaar. In Nederland worden jaarlijks zo’n 12 wedstrijden georganiseerd. Sinds 2012 is er ook een officieel Nederlands Kampioenschap.

Canicross loopgroepen

Ook zijn er door het land verschillende Canicross loopgroepen waarbij je in teamverband aan de slag kan.

Wedstrijden

Bij de meeste Canicross wedstrijden starten de deelnemers na elkaar. De teams zitten hierdoor niet te dicht op elkaar. Honden kunnen elkaar dus niet uitdagen of hinderen. De route wordt met lint en pijlen aangegeven, maar deelnemers wordt aangeraden het parcours van te voren al wandelend te verkennen. Zo kennen baas en hond de route en is bekend wat eventueel lastige stukken zijn. Meestal bestaat de korte afstand uit een parcours van 2 à 3 kilometer. De lange afstand is ongeveer 5 à 6 kilometer.

Er zijn verschillende leeftijdsklassen (voor de baas) om in te starten. Ook kinderen kunnen canicrossen. Voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar oud is er een aangepaste afstand. Zij mogen alleen met een begeleider van start.

Meer informatie:

Wil je meer weten over deze sport? Kijk dan op de website van Canicross Nederland. Naast informatie over Canicross vind je hier ook informatie over de sport Bikejoring.

Pin It on Pinterest

Share This