woodyco-banner-leesvoer-voor-hondenvrienden

Heb je een actieve, enthousiaste hond die dol is op ballen? Dan is Flyball voor jullie misschien een leuke bezigheid.

Bij Flyball rent je hond, al springend over 4 hindernissen, naar het flyball-apparaat. Daar aangekomen moet hij de bal uit het apparaat zien te krijgen. Met de  bal  in z’n bek rent hij vervolgens over het parcours terug naar de baas. Bij wedstrijden wordt flyball in teams gespeeld, wat het de enige teamsport binnen hondensporten maakt.

Flyball in wedstrijdverband

Bij wedstrijden spelen 2 teams tegen elkaar in estafettevorm. De volgende hond van jouw team mag past starten als de eerste over de finish is gekomen. Elk team bestaat uit maximaal 6 honden, per wedstrijd worden er 4 honden ingezet. De kleinste hond bepaalt de spronghoogte voor het team. Verder bestaat het team uit een coach die voor de opstelling en instructies zorgt en iemand die het flyball-apparaat voorziet van een bal voor de volgende hond. In Nederland mogen er overigens niet meer dan 2 honden van hetzelfde ras in een team zitten.

De wedstrijd moet twee keer worden gelopen. Bij een weigering, het laten vallen van de bal of een andere fout, moet de hond achteraan sluiten en het parcours nog een keer afleggen.

Maar voordat je hond zover is moet er eerst héél veel getraind worden.

Flyball-training

Het lijkt misschien allemaal zo eenvoudig, maar Flyball zit voor je hond knap ingewikkeld in elkaar. Het kost dan ook écht tijd om het goed aan te leren. Geduld, enthousiasme en de wil om te presteren bij zowel baas als hond is dan ook belangrijk.

Stop vooral niet te vroeg met trainen omdat het saai zou zijn, of dat je denkt dat het niets voor je hond is. Als je hond het hele spelletje eenmaal doorheeft is hij niet meer te stuiten.

Waar kun je trainen?

Flyball-trainingen worden in Nederland door veel hondenscholen en kynologenclubs aangeboden.

Wedstrijden

Voor informatie over nationale wedstrijden kun je terecht bij Flyball Competitie
Hoe een wedstrijd eruit ziet? Bekijk hier een filmpje van ‘Flyball Competitie’:

Europees toernooi

Elk jaar is er het European Flyball Championship (EFC), waar veel Europese landen aan meedoen. Het is een 3-daags toernooi en het grootste flyball-evenement ter wereldl. In 2019 deden hier 135 groepen ploegen aan mee.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over deze hondensport op www.flybalcompetitie.nl.

Lees ook:

Pin It on Pinterest

Share This