woodyco-banner-leesvoer-voor-hondenvrienden

Dogfrisbee is een leuke, intensieve hondensport. Het is goed voor de conditie van je hond en voor de samenwerking tussen baas en hond.

Hondensport dogfrisbee

Op het oog ziet zo’n potje frisbee met de hond er ontspannen en vrolijk uit. Dat is het ook, toch komt er meer bij kijken dan je misschien zou denken. Dogfrisbee is een superleuke maar intensieve hondensport en heeft een explosief karakter. Zowel geestelijk als lichamelijk vraagt het heel wat van je hond.

Wil je met dogfrisbee aan de slag, volg dan een workshop of training om de techniek goed onder de knie te krijgen en blessures bij je hond te voorkomen.

De sport waaide in 1998 vanuit Amerika over naar Nederland toen Frans van Roij en Renate den Haan dogfrisbee in Nederland introduceerden. Zij richtten ook de eerste Nederlandse dogfrisbee-club op: Frisbee Maniacs.

Vormen van dogfrisbee:

Er zijn verschillende disciplines

Freestyle:

Hierbij gooit de handler een frisbee die de hond vangt, waarna een volgende frisbee wordt gegooid, etc. De hond blijft in beweging en loopt over het hele veld. Freestyle kan worden uitgebreid met trucs en sprongen.

Mini-Distance:

De hond vangt hierbij de frisbee uit de lucht en brengt deze naar de handler terug. Mini-Distance wordt ook wel ‘Toss & Fetch’ of ‘Catch & Throw’ genoemd.

Denk hier aan

Voor de veiligheid van je hond kun je als je met deze hondensport aan de slag wilt, het beste een training volgen. Want de sport vraagt kennis en vaardigheid om je hond veilig en plezierig te laten spelen. De website dogfrisbee.nl wat een overzicht gaf waar je terecht kon, is niet meer in de lucht helaas. Maar als je online zoekt dan kom je meerdere hondenscholen tegen die lessen geven in dogfrisbee.

Het is sowieso van belang hier aan te denken:

  • Gebruik een zachte frisbee die heel is, de hond vangt deze tenslotte op met z’n bek;
  • Werp de frisbee op de juiste manier. Je hond zal, zeker als hij lekker in het spel zit, altijd proberen de frisbee te pakken. Bij een verkeerd geworpen frisbee, kan de frisbee verkeerd worden opgevangen met gemene blessures tot gevolg;
  • Alleen frisbeeën op een vlakke en stroeve ondergrond, bijvoorbeeld op een vlak grasveld zonder kuilen, paaltjes of molshopen, niet op straat, kunstgras of een ondergrond van houtsnippers ;
  • Zorg dat er geen andere honden (vlak) in de buurt zijn;
  • Je hond is uitgegroeid, heeft een goede conditie en geen blessures;
  • Hou rekening met de leeftijd van je hond;
  • Zorg voor een warming up en cooling down en laat je hond niet te lang werken.

De grondlegger

Het begon allemaal in Amerika. Student Alex Stein liet in 1974 tijdens een baseballwedstrijd van de Dodgers op een onorthodoxe wijze zien hoe leuk frisbeeën met je hond is.

Tussen twee games in rende hij namelijk plotseling met zijn whippet Ashley het veld op. Voordat Alex werd gearresteerd, legden de tv-camera’s een wervelende show van 8 minuten vast. Met dit onaangekondigde optreden voor een miljoenenpubliek was de basis van dogfrisbee gelegd. Alex en Ashley wonnen jaren op rij de wereldkampioenschappen.

Een dogfrisbee kopen

Ben je enthousiast geworden en wil je weten waar je een goede hondenfrisbee kunt kopen? Vraag het na op een hondenschool waar ze hierin lessen geven. Of laat je goed informeren door een van de verkooppunten van hondenfrisbees. Je kunt hier online naar zoeken. Je kunt ook deze dog frisbee keuzehulp van de frisbeewinkel gebruiken.

Meer informatie

Amazingfrisbeedogs.nl is een mooie site met goede informatie over deze sport en geeft een overzicht van de wedstrijden in Nederland, Belgie en Duitsland.

Een oud filmpje

Bekijk hier een oud filmpje van Alex Stein en zijn whippet Ashley in actie.

Lees ook:

Pin It on Pinterest

Share This