woodyco-banner-leesvoer-voor-hondenvrienden

Vind je de herfst ook zo’n prachtige tijd voor lekkere boswandelingen met je hond? De kaplaarzen aan en samen erop uit. Struinend door het bos vol herfstkleuren, kruidige geuren, gevallen blad en prachtige paddenstoelen. Maar wist je dat er wel wat herfstgevaren voor je hond op de loer liggen? Lees je even mee?

Hier kun je beter even op letten

Merk je ook dat de herfst voor de deur staat? De dagen worden wat korter. Er zit een soort frisheid in de lucht, bomen die gaan kleuren en eikels en kastanjes vallen op de grond. En vergeet ook niet alle paddenstoelen die ‘als paddenstoelen’ uit de grond schieten. Een nieuw seizoen staat voor de deur.

Herfstgevaren

Als hondenbaas zijn er wel een aantal dingen om in de herfst op te letten. Zeker als je een pup hebt die van alles in de bek neemt of als je hond een veelvraat is die graag (nieuwe) dingen eet. Want verschillende herfsthapjes zijn (zeer) giftig.

1. Paddenstoelen

Bij de herfst horen paddenstoelen. Helemaal die met ‘rood – met – witte-stippen’. Prachtig zijn ze. Maar kijk je uit dat je hond niet van paddenstoelen eet? Er zijn er genoeg die niet gevaarlijk zijn, maar ook genoeg paddenstoelen die wel giftig zijn. Maar weet jij precies welke paddenstoel giftig is? Eet je hond toch een hapje van een paddenstoel, breng dan snel een bezoek aan je dierenarts die je hond kan laten overgeven onder het mom ‘better safe than sorry’.

2. Eikels en eikenblad

Wist je dat eikels gevaarlijk zijn voor je hond? Dat komt omdat eikels (en eikenblad) veel looizuur (tannine) bevatten. Let er dus op dat je hond geen eikels eet of er op kauwt. Bij een teveel aan tannine begint je hond te braken, krijgt hij diarree en heeft je hond veel buikpijn. Bij een ernstige vergiftiging kan er zelfs schade ontstaan aan bloedvaten, darmen of nieren. Wat grote gevolgen kan hebben zoals nierfalen. Een hond kan er zelfs aan overlijden. Dus let er goed op. Zeker met een pup die van alles uitprobeert. Gaat het mis, bezoek dan de dierenarts.

Een ander gevaar is een ingeslikte eikel, die kan zorgen voor een verstopte darm.

3. Wilde kastanjes en kastanjeblad

Ook wilde kastanjes en kastanjebladeren zijn gevaarlijk voor je hond. Dat komt omdat hierin de giftige stof saponinen zit. Door op een kastanje (of het blad te knabbelen) komt deze stof vrij en kan je hond irritaties aan de slijmvliezen krijgen. En kunnen er zelfs neurologische aandoeningen ontstaan zoals verwardheid of epilepsie.

Wat ook best een beetje eng is, is die redelijk grote ronde en gladde vorm van een kastanje, nietwaar? Want dat kan de nodige problemen veroorzaken als hij de kastanje per ongeluk doorslikt (mogelijk verstopte darmen) of probeert door te slikken. Voorkom dus dat je hond een kastanje in de bek neemt.

4. Dennenappels en beukennootjes

Je hond met dennenappels of beukennootjes laten spelen is niet zo onschuldig als het lijkt. Want als ’t deels wordt ingeslikt dan kunnen de scherpe randjes en splinters schade aan de darmen veroorzaken. Of een verstopping in de darmen veroorzaken.

5. Hulst (rode besjes)

Wist je dat je ook moet opletten met hulst? De groene blaadjes en rode besjes zijn giftig en bevatten tannine en saponinen. Voorkom dus dat hij van hulstbessen en blaadjes snoept. Klachten die je hond kan krijgen: misselijkheid, braken en diarree. En eet hij een grotere hoeveelheid besjes dan kan dat zelfs een verlamming bij je hond veroorzaken.

Hulst is niet de enige struik die besjes heeft in de herfst. Let er op dat bijvoorbeeld je alles etende pup geen besjes eet die van struiken zijn gevallen.

6. Oude eikenprocessierupsnesten

Kijk je ook uit rondom eikenbomen waar eikenprocessierupsen een nest hebben gehad? Door harde wind kan zo’n leeg achtergelaten nest vol brandhaartjesmakkelijk uit de boom op de grond waaien. Met alle ellende van dien voor je snuffelende hond.

7. Gevallen blad

Kom je tijdens de wandeling hele bergen gevallen blad in allerlei herfsttinten tegen? Het nodigt bijna uit om er eens flink doorheen te stampen. Ook je hond vind zo’n bladerenberg erg interessant. Al die geurtjes die zich daar verzamelen! Maar kijk wel uit dat er niet iets onder ligt wat voor je hond gevaarlijk is. Bijvoorbeeld achtergebleven afval of een scherpe tak die door al het blad niet meer te zien is.

8. Wespen

Beide keren dat mijn hond werd gestoken door een wesp, was in de herfst. Op ‘Wespennest Vlaanderen‘ wordt uitgelegd waarom wespen dan op hun gevaarlijkst zijn.

9. Herfstmijt of oogstmijt

In de late zomer en herfst kan je hond last krijgen van herfstmijt of oogstmijt waarvan de larf als parasiet leeft op zoogdieren. Ze veroorzaken jeuk door te bijten. Je hond kan jeuk krijgen aan voeten, snuit en buik. Maar ze hebben ook voorkeur voor de oren. Hoe je ze herkent bij je hond? Ze zien er uit als feloranje speldenknopjes.

10. Vlooien

Haha, dacht je dat je in de herfst het seizoen van vlooien achter je te hebben gelaten? Think again. Sterker nog, in Nederland komen vlooien in de herfst het meest voor. Dus ja. Hou nog maar even rekening met vlooien.

11. Zichtbaarheid

In de herfst wordt het steeds vroeger donker en later licht en kan het bewolkt, regenachtig of mistig zijn. Zorg dus dat je hond goed te zien is tijdens de (avond) wandeling. Met bijvoorbeeld een veiligheidslampje, een lichtgevende halsband of bijvoorbeeld een reflecterend harnas of hondenhesje. En vergeet je eigen zichtbaarheid natuurlijk ook niet 😉

Lees ook:

Pin It on Pinterest

Share This