Wil je écht samenwerken met je hond? Dan is praktijkspeuren een interessante activiteit voor jullie. Geschikt voor elk hond, ongeacht ras, leeftijd of conditie.

Praktijkspeuren: samen op zoek

Bij praktijkspeuren gaat je hond een spoor van een ‘verdwenen persoon’ volgen, met als doel om deze op te sporen. Je hond heeft hierbij een speurtuig om en jij als baas volgt hem met een lange lijn. Samen gaan jullie op zoek naar de spoorloper.

Het gaat bij praktijkspeuren om de samenwerking tussen baas en hond. De een heeft de ander nodig om het spoor van de ‘verdwenen’ persoon tot een goed einde te brengen. Het is dus echt een spelletje voor jullie allebei. Waardoor de band tussen jou en je hond sterker wordt. Niet alleen tijdens het speuren, maar je merkt het ook in het dagelijks leven.

Ook leer je je hond door het speuren steeds beter kennen. Want tijdens het speuren moet je heel goed naar het gedrag van je hond kijken, wat hij doet, waarom hij het doet. Wanneer je hond het spoor nog heeft of wanneer hij het juist kwijt is, zodat je je hond kunt helpen het spoor weer te vinden.

Mentale uitdaging

Speuren is supervermoeiend voor je hond. Hij is niet alleen aan het lopen, hij wordt vooral mentaal uitgedaagd. Een spoor volgen, kan knap ingewikkeld zijn. Het vraagt veel denkwerk van je hond. Het koppie moet goed gebruikt moet worden om de puzzel op te lossen. Reken maar dat hij daar moe van wordt. Een uurtje speuren, dat is véél vermoeiender dan een uurtje wandelen.

Eigenlijk kan elke hond speuren. De leeftijd speelt geen rol want de hond kan op zijn eigen tempo het spoor uitwerken. En je hoeft hiervoor écht geen jachthond in huis te hebben. Zolang zijn neus maar werkt. Vooral speuren op een onverharde ondergrond kan vrijwel elke hond.

Je kunt al met een pup starten met praktijkspeuren. En je hond kan er tot op hoge leeftijd mee doorgaan.

Meer informatie:

Wil je meer weten over praktijkspeuren en de mogelijkheden? Lees het boek Het echte praktijkspeuren, voor de professional en recreant of neem contact op met Cor Oldenburg van de Speurhonden Instructie School. In 1993 introduceerde Cor Oldenburg het praktijkspeuren in Nederland.

Ook lezen:

Pin It on Pinterest

Share This