Wil je écht samenwerken met je hond? Dan is praktijkspeuren een interessante activiteit. Geschikt voor elk ras, ongeacht leeftijd of conditie.
Praktijkspeuren: samen op zoek
Bij praktijkspeuren zal je hond een spoor van een ‘verdwenen persoon’ volgen, om deze op te sporen. Je hond heeft hierbij een speurtuig om en jij als baas volgt hem met een lange lijn. Samen ga je op zoek naar de spoorloper.
Bij het praktijkspeuren gaat het om de samenwerking tussen baas en hond. De een heeft de ander nodig om het spoor van de ‘verdwenen’ persoon tot een goed einde te brengen. Zo wordt de band tussen hond en baas sterker. Niet alleen tijdens het speuren, maar je merkt het ook in het dagelijks leven. Bovendien leer je zelf tijdens het speuren heel goed naar het gedrag van je hond kijken, je leert je hond er beter door kennen.
Mentale uitdaging
Speuren is supervermoeiend voor je hond. Het is niet alleen dat hij fysiek bezig is, maar hij wordt vooral mentaal uitgedaagd. Een spoor volgen, kan knap ingewikkeld zijn. Het vraagt veel denkwerk van je hond. Het koppie moet goed gebruikt moet worden om de puzzel op te lossen. Reken maar dat hij daar moe van wordt. Een uurtje speuren, dat is veel vermoeiender dan een uurtje wandelen.
Speuren is in principe geschikt voor elke hond, leeftijd speelt daarbij geen rol en je hoeft echt geen jachthond in huis te hebben. Zolang zijn neus maar werkt. Vooral speuren op een onverharde ondergrond is voor vrijwel elke hond mogelijk. Je kunt al vroeg met praktijkspeuren starten, al van pup af aan. En er tot op hoge leeftijd van je hond mee doorgaan.
Meer informatie:
Wil je meer weten over praktijkspeuren en de mogelijkheden? Lees het boek Het echte praktijkspeuren, voor de professional en recreant of neem contact op met Cor Oldenburg van de Speurhonden Instructie School. In 1993 introduceerde Cor Oldenburg het praktijkspeuren in Nederland.