Dat de neus van een hond supergoed werkt weet elk hondenmens. Dus niet zo gek dat die hondenneus op verschillende plekken wordt ingezet. Maar wist je ook dat die superspeurders ook hier aan het werk zijn? Een top 10 van speurhonden aan het werk. Met werkjes waarin een hond de slimste is. 

1. Jaguar stropers opsporen met Boris en Bruce

Boris en Bruce zijn de Nederlandse honden die samen met hun baas en hondentrainer Wesley Visscher van Scent Imprent Conservation Dogs mee (gaan) doen aan een internationale missie in Zuid Amerika. Missie ‘operation jaguar’ tegen wildlife crime. Hij werd hiervoor benaderd door IFAW, International Fund for Animal Welfare. Ze gaan er helpen illegale jaguarstropers en -smokkelaars op te sporen. Daar ging een goede opleiding aan vooraf. Visscher trainde de honden hiervoor speciaal in het opsporen van jaguarproducten. Hoe je dat in Nederland doet? Ze kregen hulp van dierentuin Artis in Amsterdam, die jaguargeurmonsters beschikbaar stelden. Van onder meer tanden, poep en plas. Go Boris, Go Bruce, vind ze!

>Meer over ‘Operation jaguar’op Nature Today

2. Nederlandse truffelhond

Ja, in Italië, daar wordt door honden flink gespeurd naar truffels. Of in Frankrijk. Maar wist je dat Nederland ook een truffelhond kent? Chefkok en truffeljager Martijn van truffelhond.nl zoekt in Nederlandse bossen met zijn hond Dexter naar truffels. Ook kun je bij hem terecht voor lessen in truffelspeuren. Zo kan jouw hond ook een truffelspeurder worden. 😊

>Het Alphens Nieuwsblad interviewde hem.

3. Zoek het lek! Enexis werkt met een speurhond

Wist je dat netbeheerder Enexis een speurhond aan het werk heeft? En dat geeft ze heel wat werk uit handen. Want Lady of een van de andere honden van het bedrijf K9 STES hebben het lek zo gevonden. En dat scheelt de netbeheerder gemiddeld 3 uur per stroomstoring. Kanjers!

>Het Eindhovens Dagblad schreef er een artikel over.

4. Friese Jerzy speurt (ook) naar dode honden

Dit is ook wel heel bijzonder. Het lukt de Friese Jerzy om vermiste of dode honden op te sporen. Misschien niet het meest voor de hand liggende om naar te speuren. Maar wel heel dankbaar, want zo kunnen baasjes die hun hond kwijt zijn de vermissing afsluiten. In 2021 is Jerzy hier op afgestudeerd en samen met baas Diana van Dongen speurt Jerzy mee met Stichting Asar zoekhonden.

>In dit Facebookbericht van Asar Zoekhonden lees je er meer over.

5. Op wolvenjacht met Wietse

In België werkt een hond mee aan iets bijzonders, namelijk wolvenonderzoek. Flatcoat Retriever Wietse doet dit samen met baas Carina de Pape al bijna een jaar lang. Ze speuren namelijk naar wolvenkeutels. Want uit die keutels valt heel wat informatie te halen: hoeveel wolven er in een gebied leven, welke wolf ergens langskwam, hoe lang geleden dit was en wat er de laatste 24 uur werd gegeten. Maar dan moet je die wolvenpoep wel kunnen vinden. En daar komt Wietse dus om de hoek kijken.

>Meer over Wietse en dit project lees je op de site Onzenatuur.be.

6. Speuren naar walvissen (poep)

Dit lijkt nog een tandje lastiger. Speuren naar walvissen(poep). Maar deze hond doet het, vanaf een boot. De poep van een orka blijft drijven, maar niet lang. Dus Cattle Dog Dio moet zich goed concentreren. Waarom er naar orkapoep wordt gespeurd? Omdat het aantal orka’s in deze baai enorm afneemt en onderzoekers in de poep (net als bij de wolven) heel veel informatie kunnen vinden. Zoals wat ze eten en hoe hun gezondheid is.

>Bekijk het filmpje van Smithsonian Channel
>Of kijk dit filmpje dat de BBC maakte over Dio’s voorganger Tucker

7. Hardnekkig onkruid is zo gevonden

Die Guus! Naast drugshond kan hij ook hardnekkig onkruid vinden. In de Peel snuffelt Guus, een Engelse Springer Spaniel tegenwoordig ook naar de knolcypers. Dat is een onkruid dat in landbouw- en tuingewassen grote schade kan veroorzaken waardoor oogsten moeten worden vernietigd. Marco Leenders van Snifferdogs werd door het Waterschap Aa en Maas gevraagd of ze een hond ook konden leren naar knolcypers te speuren. Hij koos Guus hiervoor uit, omdat Guus als jachthond ‘sowieso al met de snuit over de grond gaat’.

>Lees er meer over in het artikel van het Eindhovens Dagblad.

8. Whisky detection dog

Ja hoor, je kunt een hond ook laten zoeken naar gebreken bij whiskyvaten. In Schotland werkt Rocco, een jonge ‘Working Cocker Spaniel’ bij Grant’s Whisky distellery in Girvan, wat 1 van de 4 grootste Schotse Whiskey makers ter wereld is. Rocco zoekt naar imperfecte vaten, zodat die niet gebruikt worden tijdens de productie. Stuart Philips trainde hiervoor acht maanden lang twee Cocker Spaniels, Rocco en Bran. Rocco is in dienst bij Grant’s. Bran helpt samen met Stuart andere whisky makers in de UK.

>Meer over dit project op de site van Stuart Philips bwycanine.co.uk

9. Explosievenspeurhonden

Dat honden ook zoeken naar explosieven heb je vast wel eens gehoord. Dat ze hierbij ook oefenen in het Dolfinarium wist je vast niet. De hondensectie van Vliegbasis Gilze-Rijen is altijd op zoek naar niet alledaagse plekken voor geleider en hond om ervaring op te doen. Want de honden moeten overal ter wereld ingezet kunnen worden. Tijdens de oefening in het Dolfinarium mogen de geleiders en honden overal werken, van ketelruimte, aquaria, bioscoop, restaurant, strand tot zelfs in de dierenverblijven.

>Meer over deze oefening lees je in het Defensie Magazine.

10. Koala-speurhonden

Tijdens de hevige bosbranden in Australië van 2019/2020 werd IFAW-hond Bear ingezet. Een border collie uit het asiel, die de perfecte koala-opsporingshond bleek te zijn. Misschien heb je als eens van hem gehoord, want hij is ondertussen een ware legende. Bij gevaar verstoppen koala’s zich hoog in de bomen, maken ze weinig geluid en zitten ze meestal heel stil. Dan is het fijn dat een koala-opsporingshond helpt met zoeken. Als branden in gebieden waren afgenomen en het veilig was om te zoeken naar levende koala’s ging Bear aan het werk. Met hittebestendige sokken aan zijn poten. Team Bear vond in deze periode 100 gewonde, zieke, uitgedroogde en/of uitgehongerde koala’s.Toppers!

>Lees er meer over Team Bear op de site van IFAW

Wil je ook met de neus van je hond aan de slag? Lees dan even door:

Pin It on Pinterest

Share This