Twintig jaar geleden is het alweer, de dag van de verschrikkelijke aanslagen in Amerika op 11 september 2001. Het is niet voor te stellen dat twee blinde zakenmannen op tijd uit de torens van het World Trade Center in New York wisten te komen. Vanaf de 78e en 71e verdieping. Toch lukte het, dankzij hun honden.

Salty redde Omar Rivera

Op de 71e verdieping lag blindengeleidehond Salty in het kantoor van Omar Rivera toen het vliegtuig op 9/11 de toren invloog dat het gebouw op zijn grondvesten deed schudden. Door het gedrag van Salty besluit Riviera niet te wachten op instructies, maar hem zijn tuig aan te doen en samen de trap te nemen. Maar toen het op de trappen zo druk werd besloot hij Salty vrij te laten, zodat de hond zijn eigen weg naar buiten kon vinden. Maar de labrador keert om en blijft bij Rivera. Zoals Omar Rivera het in deze indrukwekkende video vertelt: ‘Salty liet me weten: ik ben samen met jou, wat er ook gebeurt’.

Salty weet Rivera veilig naar buiten te leiden. Daar is het chaos en ze komen terecht in een storm van geluiden. Schreeuwende en huilende mensen, helicopters die rondvliegen, sirenes van ambulances, brandweerauto’s en politiewagens. En dan plotseling het geluid van een instortend gebouw; de 2e toren die instort. Rivera en Salty zetten het op een rennen. Tussen de mensenmassa door brengt Salty zijn baas in veiligheid.

Roselle redde Michael Hingson

Michael Hingson was die bewuste dag een aantal etages hoger aan het werk, op de 78e verdieping van het World Trade Center toen het eerste vliegtuig de toren invloog. De inslag was maar 18 verdiepingen boven hem, aan de andere kant van het gebouw. Hij dankt zijn leven aan Roselle, zijn blindengeleidehond. Ook zij leidde haar baas het gebouw uit, 1.463 treden naar beneden, ondanks de rook, paniek, drukte en lawaai. Een tocht waar ze een uur over deden. Net toen ze buiten stonden stortte de 2e toren in en vlogen de brokstukken en het stof in het rond.

Hingson vertelde later ‘Ze heeft mijn leven gered. Terwijl iedereen in paniek was bleef Roselle totaal gefocust op haar werk. Zelfs toen brokstukken ons raakten bleef Roselle kalm’. Samen zetten ze het op een rennen als de tweede toren instort en Roselle weet haar baas naar een metro station te leiden, naar veiligheid. En na thuiskomst? Ze speelde direct met Linnie haar gepensioneerde voorgangster, alsof er die dag niets bijzonders was gebeurt.

Salty en Rosselle

In 2002 kregen beide honden op 5 maart 2002 de Dickin Medal ‘for remaining loyally at the side of their blind owners, couragieously leading them down more than 70 floors of the World Trade Center and to a place of saftety following the terrorist attack on New York on 11 september 2001.’

Salty is 11 jaar geworden en overleed in 2008. In 2011 overleed Roselle, 13 jaar oud.

Ook lezen

Pin It on Pinterest

Share This