Ik merkte het dit voorjaar. Soepel de mand uitstappen was er voor mijn wat-oudere-Roef opeens niet meer bij. Net als zich elegant neervlijen. Het werd neerploffen in plaats van gaan liggen. En toen hij, na wat enthousiaste moves, uitgleed en als een haardkleedje met vier gespreide pootjes op de vloer lag was het klaar. Tijd voor actie. Tijd voor hydrotherapie.

In de betegelde ruimte waar de waterbak staat, krijg ik een licht zwembad gevoel. Op een bank liggen stapels handdoeken en hondenzwemvestjes hangen aan de muur. Het is voor Roef de eerste keer dat hij gaat trainen in een waterbak.

Voor revalidatie en senior honden

Dierenfysiotherapeut Irene Feenstra waar Roef de hydrotherapie krijgt, kenden we al van een cursus hondenmassage. Na Roefs haardkleed-imitatie, klopte ik bij haar aan voor hulp. We kwamen uit op trainen in het water. Want in Roef’s geval kunnen de spieren van de achterhand wel een boost gebruiken. Dat betekent voor hem, lopen op een loopband in een waterbak met warm water om de spierkracht te trainen. Een therapie die heel goed is voor honden die revalideren na een ingreep. Én voor oudere honden waarbij de spierkracht (in de achterhand) wel wat hulp kan gebruiken.

Voor het eerst trainen in de waterbak

Als wij deze hoogzomerse dag komen is de waterbak leeg, en staan links en rechts de deurtjes aan de kopse kant open. Eerst maar eens aan de riem het hellinkje oplopen, door de waterbak heen, omdraaien en weer terug. Dat doen we een paar keer, totdat hij gewend is. Dan gaan beide deuren dicht. Roef is op zijn gemak en krijgt een brokje. Als het water aangaat klinkt er een zacht borrelend geluid. Warm water stroomt in de bak, tot de hoogte die goed is voor hem. Roef krijgt weer een brokje. Best leuk zo hé, kleine woef?

De ondergrond van de bak bestaat uit een loopband die nu wordt aangezet. De band begint langzaam te lopen. En omdat Roef keurig blijft stilstaan, eindigt hij tot zijn schrik al snel met zijn kont tegen de ‘achterdeur’ van de bak. Maar brokjes doen wonderen en met wat aansporing loopt hij naar me toe en blijft hij in beweging. Zijn poten tilt hij keurig op. Zijn lange haren zwevend als zeewier door het water. Dat gaat zo een paar minuutjes. Dan wordt de band even gestopt om na een minuutje of twee pauze weer aan te gaan. Roef doet het super!

Werkt het?

Wij zijn gestart met een strippenkaart en 2 afspraken per week. Daarna gingen we terug na 1 x per week. ‘Helpt het?’ hoor ik je denken. Nou en of hydrotherapie helpt! En ongelooflijk snel ook. Al na 3 sessies realiseerde ik me dat ik het ‘boink’ als hij op de vloer ging liggen, niet meer hoorde. Hij kan zich weer rustig laten zakken. Hoe dat zo snel kan? Geen idee. Maar fantastisch is het!

Meer lezen

Pin It on Pinterest

Share This