Met één hand strijk ik van z’n hals over z’n rug richting staart. Daar pakt mijn andere hand het over en begint weer bij z’n hals. Roef reageert onrustig. Hij draait vanuit z’n ligstand, z’n kop naar me toe. ‘Moet dit nou?’ hoor ik hem denken. Ja, het moet.

Zes honden in diepe rust

Het is de ‘tussenweek’ van de hondenmassagetraining en ik oefen thuis de strijkbeweging die we hebben geleerd. Tijdens de les ging dit ongehoord goed. Niet alleen bij Roef, ook bij de 5 andere honden, waaronder een grote sennenhond en een aantal labradors. Na de theoretische uitleg gingen we aan het eind van de les aan de slag en daalde er na een paar minuten een diepe rust over het leslokaal. Ieder op een kleedje op de grond met z’n eigen hond. Waarom lukt het nu dan niet? Wat zei juf Irene ook alweer? Oh ja: Is je hond onrustig, vertraag dan je beweging en let op je eigen ademhaling. Roef laat me begaan en na nog een paar minuten merk ik dat we allebei kalm en rustig worden.

Op hondenmassagetraining

Omdat mijn senior Roef dit jaar wat last van z’n rug heeft het gehad, leek het me goed meer over het hondenlijf te leren én hem zelf te kunnen masseren. Toeval bestaat niet zeggen ze, want vlak daarna kwam ik een Facebook-bericht tegen over een cursus hondenmassage in de buurt, gegeven door een dierenfysiotherapeute. We hadden nog net het laatste plekje. Yes!

Voel z’n nekspieren eens

Drie zaterdagochtenden gaan we met ons groepje aan de slag. Met halverwege de les even een wandelingetje buiten, voor ons en de honden. Irene geeft veel informatie over het hondenlichaam. Met haar eigen hond als model, kijken we daarna of we de juiste punten bij onze eigen honden kunnen vinden. Omdat de nekspieren van Roef goed ontwikkeld zijn, kan iedereen even bij hem voelen welke spieren dat precies zijn. En daarna gaan weer aan de slag met de verschillende massagetechnieken.

Lekker in z’n vel

De cursus eindigt na de derde les zelfs met een certificaat. Maar waar het mij echt om gaat is dat ik nu weet hoe ik mijn hond letterlijk en figuurlijk lekker in z’n vel kan laten steken. Mocht er een dag komen dat hij stijf uit z’n mand komt, dan weet ik hoe ik die overbelasting te lijf kan gaan. Hoe ik pootjes voorzichtig kan schudden en stijve spieren kan los masseren (‘kijk uit, niet tot pap masseren’ hoor ik de waarschuwing van Irene naklinken). Bovendien is het superleuk om te doen, goed voor de band met je hond en word je van het masseren van je hond op slag rustig. Ja echt, daar kan geen mindfullness oefening tegenop. 😉 En het mooiste: mijn senior bleek heel lekker en los in zijn vel te steken!

Zie ook:

Pin It on Pinterest

Share This