4 teken op het lieve koppie van mijn pup van zo’n 3 maanden oud. Dat was de score van een kort bezoekje aan het bos, jaren geleden.

Halsoverkop heb ik toen een tekentang aangeschaft om die rotbeesten weg te krijgen. En dat weghalen was nog best een klusje, ze zaten namelijk vlakbij z’n ogen. Bovendien was het voor het eerst dat ik een teek moest zien te verwijderen en dat bij zo’n klein droppie wat ook niet wist wat hem overkwam.

Hoe ik zelf een tekenbeet opliep

Dat het in het bos stikt van de kriebelbeestjes weet ik dus. Dat je ze zo makkelijk zelf oppikt nog niet.

Een paar jaar later ging ik met het woefie op een zomerse avond naar het bos. Met een balletje erbij voor wat extra activiteit. Konden we mooi wat oefeningen doen voor zijn ‘klasje’. Ik liep met hem over een weide met mooi lang gras. Daar gooide ik wat met de tennisbal. Want apporteren moest ook worden geoefend en verdomd die puber-hond van me bracht hem nog terug ook. Brave hond!

Bij thuiskomst voelde ik wat gekriebel op m’n arm. Een mier dacht ik. Maar toen ik de mouw van m’n lange-mouwen-t-shirt omhoog schoof, zag ik een klein spinnetje dat zich had vastgebeten in de holte van mijn elleboog. Oh jak, jak, jak: een teek!

Het teekje (klinkt trouwens superlief ‘teekje’, maar is het natuurlijk allesbehalve) kon er nooit lang hebben gezeten, gelukkig. En met de tekenlasso draaide ik hem snel uit mijn vel. (Superhandig ding trouwens, die tekenlasso. Zelfs de allerkleinste teek kan ik er mee weghalen.)

Wat te doen bij een tekenbeet

Daarna heb ik maar even snel op internet gekeken wat ik verder moest doen:
– een aantekening in de agenda maken, op de dag dat je de teek hebt opgelopen
– optekenen waar die tekenbeet op je lijf zit
– de plek zelf zo’n 3 maanden in de gaten houden, of er geen rode cirkel omheen komt.
– alert zijn op griepachtige verschijnselen, koorts, hoofdpijn, want dat kan met de ziekte van Lyme samenhangen (tegenwoordig is trouwens bekend dat je ook zonder rode cirkel of vlek rondom de tekenbeet de ziekte van Lyme kunt hebben opgelopen).

Gelukkig kreeg dit avontuur geen naar staartje. Maar ik heb er wel van geleerd dat je zelfs met een lange broek en lange mouwen moet opletten. Ik denk ook wel dat ik weet waar het misging: bij het oppakken van dat balletje in het lange gras. Een ideale plek voor teken weet ik nu.

Bescherm jezelf tegen tekenbeten

Meer weten over teken en waarom je voorzichtig moet zijn? Lees dan deze post

Ook lezen

Pin It on Pinterest

Share This