Elk jaar hoor je er wel weer een naar verhaal over als de temperaturen oplopen. Dat er een hond uit een bloedhete auto moet worden gered. Of erger.

Ben jij ook extra alert als je met warm weer op een parkeerterrein loopt? Denk je soms ook: ‘Hoor ik daar niet ergens een blafje vanuit een auto?’ Maar wat moet en mag je doen als je het ondenkbare tegenkomt: een oververhitte hond in een warme auto.

De dierenbescherming geeft je deze tips

  • Probeer de eigenaar van de auto op te sporen
  • Lukt dat niet, bel de politie op 0900 – 8844, of het landelijke meldnummer 144 (voor dieren in nood) omdat het om een noodsituatie kan gaan;
  • Is de hond er ernstig aan toe dan kun je in het uiterste geval een ruitje inslaan. Dat mag als het een kwestie is van leven en dood. De medewerker van 144 zal hiervoor toestemming geven als er niet op de politie gewacht kan worden.
  • Geef eerste hulp: haal de hond uit de auto en geef hem lauw water te drinken (niet te koud!), koel zijn voetzooltjes, borst en buik met een natte, lauwe doek (ook niet te koud, dat geeft het lijf teveel stress en gevaar voor onderkoeling en leg de doek niet op de rug) en leg de hond daarna in de schaduw op de natte doek.
  • Bel de dierenambulance als er nog geen contact is geweest met een noodnummer.

Hoe herken je oververhitting bij een hond?

Bij oververhitting gaat een hond hard hijgen, kwijlen en braken. Hij ziet er uitgeput uit. Een hond heeft dan dringend verkoeling en water nodig. Uiteindelijk raakt de hond in een coma… met de dood tot gevolg.

Hoe sla je een ruitje in?

Misschien heb je in een noodsituatie even geen idee hoe je dat aanpakt, een ruit inslaan (waar is die baksteen wanneer je hem nodig hebt?) Waarschijnlijk heb je zo’n oranje noodhamertje in je auto. Gebruik die.

Help mee met informeren

Help mee en voorkom dat dieren met warm weer in de auto worden achtergelaten. De dierenbescherming heeft hier een aantal middelen voor. En ook de Sophia-Vereeniging heeft materialen.

Ook lezen

Pin It on Pinterest

Share This