Zomers weer is fijn. Maar soms kan het een tandje teveel zijn en wordt het tropisch. Hoe help je je hond zo goed mogelijk door die temperaturen heen? Hou je hond koel met deze tips.

1. Voldoende drinkwater

Geef je hond voldoende en schoon water. Als je hond het warm heeft, gaat hij hijgen om z’n temperatuur te regelen. Maar om te hijgen heeft je hond vocht nodig. Daarom is water zo belangrijk, zeker op tropische dagen. Hou in de gaten dat hij voldoende drinkt. Steeds kleine beetjes drinken is het beste, zo koelt hij inwendig. Laat hem niet grote hoeveelheden in een keer drinken. Neem tijdens de wandeling een flesje water mee.

2. Wandel als het koel(er) is

Wandel ’s morgens vroeg en ’s avonds laat, als het koeler is. En tussendoor kort naar buiten voor een sanitaire stop.

3. NOOIT alleen in de auto

Laat je hond NOOIT alleen in de auto. Binnen no-time is het daar 50 graden, ook als de auto in de schaduw staat met het raam een stuk open. Laat je hond ook niet alleen in een tent, caravan of een andere plek die snel opwarmt.

4. Niet aan de fiets of rennen en spelen

Rennen of spelen is met warm of tropisch weer niet handig. Zeker als je hond z’n eigen grenzen niet kent (zoals een overenthousiaste pup). Dus ook niet laten meerennen naast de fiets of iets dergelijks, de lichaamstemperatuur loopt dan snel op.

5. Laten zwemmen

Zwemmen is heerlijk met warm weer om af te koelen. Let wel op de kwaliteit van het water. Dat er bijvoorbeeld geen blauwalg heerst.

6. Zorg voor schaduw

Zorg dat je hond als ‘ie buiten is, altijd in de schaduw kan liggen. Sommige honden liggen graag in de zon. Hou deze zonaanbidders in de gaten en haal ze er op tijd uit. Stuur ze desnoods naar binnen als ze (te) lang in de zon liggen.

7. Lekker koel binnen

Of hou je hond binnen en zorg dat het daar koel is. Zonnescherm uit en/of gordijnen dicht. En zet bijvoorbeeld een ventilator of een airconditioning aan. Laat je woef op een koele plek liggen. Zoals de badkamer of de betegelde (keuken)vloer.

8. Pootjes koelen

Vul een pierenbadje in de tuin of op het balkon (of een bak water). Zo kan je hond afkoelen via z’n pootjes.

9. Koele ondergrond

Zorg voor een koelmatje, of een natte handdoek om op te liggen. Leg geen natte handdoek op de vacht (dat kan juist gaan broeien). Of maak de tuintegels of de balkonvloer nat, zodat die lekker koel zijn.

10. Verfris je hond

Verfris je hond regelmatig door poten, oksels, buik en liezen nat te maken. Let op: bij honden met een ondervacht laat je de bovenkant van de vacht droog. Zou je deze nat maken dan sluit het water de vacht. Hierdoor gaat het broeien en neemt de hitte juist toe!

11. Koele snacks

Maak wat hondenijsjes of geef hem andere frisse snacks. Bijvoorbeeld een bevroren worteltje.

12. Koele speeltjes

En je kunt je hond nog een koel speeltje toestoppen op die tropische dag. Je hebt een aantal speciale ballen of botten die je met water kunt vullen en/of in het vriesvak kunt leggen. Of vries die favoriete tennisbal in 🙂

Zo komen we er wel doorheen toch?

Spelletjes en puzzels

Vind je hond er geen bal aan, dat tropenrooster wat je voor hem hebt ingesteld? Zorg dan voor een paar leuke puzzeltjes en spelletjes die z’n hersens doen kraken. Dat daagt je hond uit en je kunt leuk samenwerken.

Ook lezen

Pin It on Pinterest

Share This