De brandhaartjes van de eikenprocessierups. Die zijn voor jou niet leuk en kunnen levensgevaarlijk zijn voor je hond. Omzeil de besmette eikenbomen (vooral in de maanden mei, juni en juli) en kijk bij het uitlaten uit welke route je pakt.

Aantal nesten verdriedubbeld

De eikenprocessierups is de laatste jaren enorm in opkomst. Vergeleken met 2018 is het aantal nesten in 2019 op veel plaatsen verdriedubbeld maakte het Kenniscentrum Eikenprocessierups uit Wageningen bekend.

Extra uitkijken met warm weer

Bij warm weer zijn de rupsen op zoek naar koelte. Daardoor kruipen ze langs de stam van de (eiken)boom naar beneden. Waardoor je hond er makkelijk mee in aanraking komt.

Wat is het probleem met die processierups?

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Deze behaarde rups en de gesponnen nesten waarin ze verblijven vind je in de maanden mei, juni en juli op veel eikenbomen in heel Nederland. Naast lange haren heeft de rups honderdduizenden brandharen. Deze kunnen worden ‘afgeschoten’ als de rups zich bedreigd voelt. De brandharen komen ook in de leefomgeving terecht tijdens het vervellen van de rups. Ook de nesten en eitjes worden met deze haren afgezet. Het zijn deze brandharen die gezondheidsproblemen kunnen opleveren voor mens én hond.

Wanneer?

De overlast door de brandharen is van april tot augustus het grootst. De haartjes verspreiden zich door de wind. Je kunt er mee in contact komen als je langs besmette bomen wandelt of fietst. Maar ook als je in besmet water zwemt.

Wat betekent de eikenprocessierups voor je hond?

Met warm weer zijn de nesten op zoek naar koelte. Daardoor kan een nest langs de stam van de boom naar beneden bewegen. Zo kan je hond er bijvoorbeeld mee in aanraking komen. Ook dode oude rupsen zijn gevaarlijk. De lege nesten die in bomen achterblijven vormen een gevaar voor je hond als ze bij harde wind uit de boom worden geblazen. Wat dus het hele jaar door kan gebeuren, ook als je er niet meer op verdacht bent. De brandharen van de rups die in het nest zijn achtergebleven kunnen nog 5 tot 7 jaar later problemen veroorzaken.

Symptomen bij je hond

Als een hond met de rups in aanraking komt, dan neemt hij meestal grote hoeveelheden brandharen op. Er ontstaat dan zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de bek. De hond kan gaan speekselen, kokhalzen, braken. De tong kan opzwellen, er kunnen blaren ontstaan en de hond kan slik- en ademhalingsproblemen krijgen. Vaak raken de ogen ook ontstoken en koorts en diarree komt ook voor. Omdat honden een (dikke) vacht hebben, zijn huidklachten bij de hond zeldzaam. De verschijnselen ontstaan vaak acuut tot binnen enkele uren. In hele nare gevallen kan er weefsel afsterven, kan je hond blind raken of zelfs overlijden.

Wat moet je doen?

Heeft je hond deze verschijnselen? Dan is een snelle behandeling van de dierenarts nodig, om zwellingen, pijn en braken tegen te gaan. Zitten er brandharen in de bek, dan moet de bek uitgebreid worden gespoeld. Vaak moet de behandeling een paar dagen worden voortgezet. Het kan enkele weken duren voordat alle klachten zijn verdwenen.

Eerste hulp voor je hond

Heb je het vermoeden dat je hond met de rups in aanraking is geweest, dan kun je de bek, huid of ogen het beste goed spoelen met veel water. Ga niet krabben of wrijven. En neem natuurlijk contact op met de dierenarts. Draag bij het spoelen handschoenen om zelf klachten te vermijden.

Advies

Hou je hond uit de buurt van besmette bomen.

(bron symptomen hond: dierenarts.nl)

Pin It on Pinterest

Share This