De brandhaartjes van de eikenprocessierups. Die zijn voor jou niet leuk en kunnen levensgevaarlijk zijn voor je hond. Omzeil de besmette eikenbomen (vooral in de maanden mei, juni en juli), kijk bij het uitlaten uit welke route je pakt. En lijn je hond aan bij eikenbomen. Helemaal omdat er dit jaar (2020) veel grondnesten zijn, rond de stam van de boom.

Aantal nesten verdriedubbeld

De eikenprocessierups is de laatste jaren enorm in opkomst. Het aantal nesten in 2019 was vergeleken met 2018 verdriedubbeld volgens het Kennisplatform Eikenprocessierups uit Wageningen.

Extra uitkijken door grondnesten én met warm weer

Volgens het kenniscentrum ligt dit jaar (2020) het aantal eiken dat besmet is met de Eikenprocessierups de helft lager  dan in 2019. Goed nieuws denk je misschien. Maar dat is het niet. Want er zijn nu veel meer grondnesten dan voorheen, en de rupsen komen nu (juni 2020) uit de grond waarna ze zich verplaatsen naar een eik. En juist dat levert problemen op voor mens en dier. Normaal vervellen de rupsen in een beschut nest, waardoor de wind niet meteen vat heeft op de vervelde huid met brandharen. Maar de rupsen die uit de grond kruipen vervellen onbeschut op een boomstam. De brandharen waaien hierdoor direct weg.

En die kruipende rupsen zijn natuurlijk extra gevaarlijk voor je rondsnuffelende hond. Volgens het kenniscentrum zijn er in 2020 al gevallen bekend van honden die in oude nesten hebben gehapt of met brandharen in contact zijn geweest door het snuffelen aan de voet van een eik.

Ook bij heel warm weer moet je extra uitkijken bij eikenbomen, want de rupsen (al dan niet in een nest) kruipen dan langs de stam van de (eiken)boom naar beneden, op zoek naar koelte. Ook dan komt je hond er makkelijk mee in aanraking.

Wat is het probleem met die processierups?

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Deze behaarde rups en de gesponnen nesten waarin ze verblijven vind je in de maanden mei, juni en juli op veel eikenbomen in heel Nederland. Naast lange haren heeft de rups honderdduizenden brandharen. Deze kunnen worden ‘afgeschoten’ als de rups zich bedreigd voelt. De brandharen komen ook in de leefomgeving terecht tijdens het vervellen van de rups. Ook de nesten en eitjes worden met deze haren afgezet. Het zijn deze brandharen die gezondheidsproblemen kunnen opleveren voor mens én hond.

Wanneer?

De overlast door de brandharen is van april tot augustus het grootst. De haartjes verspreiden zich door de wind. Je kunt er mee in contact komen als je langs besmette bomen wandelt of fietst. Maar ook als je in besmet water zwemt. Of als je in berm wandelt waar een grondnest zit.

Wat betekent de eikenprocessierups voor je hond?

Met warm weer zijn de nesten op zoek naar koelte. Daardoor kan een nest langs de stam van de boom naar beneden bewegen. Zo kan je hond er bijvoorbeeld mee in aanraking komen. Ook dode oude rupsen zijn gevaarlijk. De lege nesten die in bomen achterblijven vormen een gevaar voor je hond als ze bij harde wind uit de boom worden geblazen. Wat dus het hele jaar door kan gebeuren, ook als je er niet meer op verdacht bent. De brandharen van de rups die in het nest zijn achtergebleven kunnen nog 5 tot 7 jaar later problemen veroorzaken. En de grondnesten vormen nu dus ook een probleem.

Symptomen bij je hond

Als een hond met de rups in aanraking komt, dan neemt hij meestal grote hoeveelheden brandharen op. Er ontstaat dan zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de bek. De hond kan gaan speekselen, kokhalzen, braken. De tong kan opzwellen, er kunnen blaren ontstaan en de hond kan slik- en ademhalingsproblemen krijgen. Vaak raken de ogen ook ontstoken en koorts en diarree komt ook voor. Omdat honden een (dikke) vacht hebben, zijn huidklachten bij de hond zeldzaam. De verschijnselen ontstaan vaak acuut tot binnen enkele uren. In hele nare gevallen kan er weefsel afsterven, kan je hond blind raken of zelfs overlijden.

Wat moet je doen?

Heeft je hond deze verschijnselen? Dan is een snelle behandeling van de dierenarts nodig, om zwellingen, pijn en braken tegen te gaan. Zitten er brandharen in de bek, dan moet de bek uitgebreid worden gespoeld. Vaak moet de behandeling een paar dagen worden voortgezet. Het kan enkele weken duren voordat alle klachten zijn verdwenen.

Eerste hulp voor je hond

Heb je het vermoeden dat je hond met de rups in aanraking is geweest, dan kun je de bek, huid of ogen het beste goed spoelen met veel water. Ga niet krabben of wrijven. En neem natuurlijk contact op met de dierenarts. Draag bij het spoelen handschoenen om zelf klachten te vermijden.

Advies

Hou je hond uit de buurt van eikenbomen en kijk ook uit voor grondnesten in de omgeving van eiken!

(bron symptomen hond: dierenarts.nl)

Zie ook

Pin It on Pinterest

Share This