woodyco-banner-leesvoer-voor-hondenvrienden

In het Belgische dorpje Sint-Baafs-Vijve wordt op zondag 8 oktober 2023 een bijzonder evenement gehouden. Namelijk de 172e editie van van wat in de volksmond Hondenzwemming heet. Een loop- en zwemwedstrijd voor honden die in 2018 zelfs werd erkend als immaterieel erfgoed in Vlaanderen.

Wat is hondenzwemming?

Niemand weet écht hoe het ooit begon. Maar feit is dat het in 2023 de 172e keer is dat de zogenaamde Hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve wordt gehouden. Een unieke Belgische loop- en zwemwedstrijd voor (fitte) honden die jaarlijks plaatsvindt in de namiddag van de tweede zondag van oktober, als hoofdactiviteit van een feestelijk weekend met muziek, gezelligheid, brocante- en jeneverkraampjes. Aan de Hondenzwemming doen jaarlijks zo’n 70 honden mee en het trekt jaarlijks tussen de 3.000 en 5.000 bezoekers. Dat zijn dus meer toeschouwers dan het aantal inwoners van Sint-Baafs-Vijve.

Gaat het bij de wedstrijden om het winnen? Nou, het gaat vooral om de lol, de eer, de traditie en het meedoen. Er worden dan ook geen geldprijzen, maar symbolische prijzen uitgereikt aan de nummers 1, 2 en 3 van een categorie.


Foto’s in deze post: Ontvangen van hondenzwemming.be, © David Vanhauwere

Zo werkt het

Eerst worden de honden en hun begeleiders met een bootje overgezet naar de andere kant van het water. Na het startsignaal moeten de honden een stukje over een weiland rennen om daarna de oude Leie-arm over te zwemmen, naar hun baasjes toe die ze van de overkant, aan de rand van het water, enthousiast staan aan te moedigen, met roepen, fluitjes of zwaaien met speeltjes. Daarachter en wat hoger op de wal staan dan weer de toeschouwers en supporters het evenement gade te slaan.

De deelnemende honden worden van te voren opgemeten. Dat gebeurt met een oude meetstok, in de feesttent op het plein. Daarna worden ze ingedeeld in een van de drie categorieën: klein, middelgroot of groot.

Heeft een categorie meer dan 20 honden, dan zijn er eerst kwalificatierondes, met daarna een finale. Is er een categorie met maximaal 20 honden, dan wordt meteen de finale gelopen en gezwommen.

Voor de toeschouwers zijn er dus meerdere wedstrijden te zien.

Sowieso is het een leuk spektakel. Want hoe gaan die honden het doen? Dat maakt het ook spannend voor de baasjes. Sommige honden springen zonder problemen het water in en zwemmen in één streep door naar de overkant. Waarbij de ene hond een snellere zwemmer is dan de andere. En er zijn ook honden die aarzelen en treuzelen bij de waterkant. Sommigen gaan alsnog, maar er zijn er ook altijd een paar die het water niet in gaan, ondanks het geroep en de smeekbeden van hun baasjes aan de overkant. Maar geen nood: die honden worden later met het bootje weer teruggebracht 😉

Diervriendelijkheid

Diervriendelijkheid staat bij de Hondenzwemming hoog in het vaandel: het welzijn van de honden staat voorop. Zo zorg je als baas natuurlijk dat je hond in goede conditie is. En er is een dierenarts aanwezig die instaat voor de veiligheid van de honden tijdens de wedstrijd en het evenement en die zelfs kan verbieden dat een hond meedoet.

Ook wordt het gedrag van de honden tijdens het evenement in de gaten gehouden door de dierenarts en de wedstrijdleiding. Als het nodig is, wordt er ingegrepen.

Voor een veilige overtocht van de honden naar de overkant, liggen er in het water ervaren duikers klaar.

Regels zijn regels

Zoals elke wedstrijd kent ook de Hondenzwemming een wedstrijdreglement. Zo kun je je alleen inschrijven op de zondag van de Hondenzwemming tussen tussen 13.00 en 14.00 uur. De start wordt aangegeven door een neergaande vlag en een toeter. En ook mag je je hond bijvoorbeeld niet aanmoedigen het water in te springen door een bal, stok of iets anders het water in te gooien (= uitsluiting). Het hele reglement staat op de site van het evenement. 😊

Zo zag het er in 2021 uit

Wil je een beetje sfeerproeven? Bekijk dan dit filmpje:

Bron: facebookpagina Hondenzwemming Senteboas, gemaakt door Drone Division uit Wielsbeke.

Lees ook:

Pin It on Pinterest

Share This