Je hebt vast wel eens van Stichting Signi Zoekhonden gehoord. Niet? Het is een non-profit organisatie die zich inzet om met zoekhonden vermiste mensen op te sporen. Vaak met succes.

Speuren vanaf het water

Misschien heb je wel eens een televisiefragment gezien over het werk van Stichting Signi Zoekhonden. Bijvoorbeeld als er door Peter R. de Vries (hij was ambassadeur) aan de desk van RTL Boulevard een vermissingszaak werd besproken. Vaak zag je dan een shot van een boot op het water met een zoekhond op de plecht, waarbij minutieus een stukje water werd ‘besnuffeld’. Maar dat is maar een deel van het werk.

Iemand vinden na 26 jaar

De stichting bestaat al vanaf 2004 en is opgericht door Esther van Neerbos en Janette Kruit. Ondertussen telt de stichting 54 vrijwilligers. En vrijwel elk weekeind wordt er met de zoekhonden en een professioneel duik-, sonar-, vaar- en grondonderzoek team gezocht naar vermiste mensen, om ze levend of overleden te vinden. Om zo de verschrikkelijke onzekerheid bij achterblijvers van vermissingszaken te beëindigen.
Signi is voor achterblijvers dan ook de strohalm, als politie de vermissing niet opgelost krijgt en de aandacht voor de ‘zaak’ verslapt. Zo is er zelfs na 26 jaar nog een vermist persoon gevonden! En tot nu toe (december 2022) staat de teller van gevonden mensen op 423.

Naast vermissingszaken in Nederland helpt Signi ook bij buitenlandse (natuur)rampen. Zo vond Signi bijvoorbeeld slachtoffers na de Tsunami in Japan (2011) en de aardbeving in Haïti (2010).

Zoals de stichting zelf zegt: Deze intensieve inzet vraagt niet alleen het uiterste van de honden, maar ook van de 50 vrijwilligers die Signi telt. De stichting is uniek in haar inzet, prestaties, volharding, belangeloosheid en professionaliteit.

En die inzet, volharding, belangeloosheid en professionaliteit zie je ook zeker terug in de prachtige documentaire die er over Esther van Neerbos, Janette Kruit en Signi is gemaakt. Een stichting die alle lof verdient maar helaas ook moet vechten, tot de rechtszaal aan toe, om haar werk te kunnen blijven doen.

Een indrukwekkende documentaire

Wie zijn toch die mensen van deze non-profit stichting Signi Zoekhonden? En hoe werkt het zoeken met honden naar vermiste of overleden mensen precies? Hoe worden de honden getraind, hoe herkennen zij de geur van de dood. Hoe gaat dat allemaal in z’n werk?

Mariëtte Faber (regisseur en editor van documentaire films, reportages en bedrijfsfilms) maakte over hun werk de indrukwekkende documentaire ‘Zoek! De vrouw, de hond en de dood’. Je kunt de documentaire terugkijken via 2doc.

Bekijk hier de trailer:

Het laatste spoor

Wil je nog meer weten over Signi? Lees dan het boek Het laatste spoor. De slimme speurhonden van twee Brabantse vrouwen, dat schrijver en oud-journalist André Hoogeboom in 2015 uitbracht. Bestel je het via Signi, dan komt 40% van de opbrengst ten goede aan de stichting.

Stichting Signi Zoekhonden steunen?

Wil je deze bijzonder inspirerende stichting steunen? Dan kun je dit bijvoorbeeld doen met een donatie. Of wordt vriend van de stichting of geef een jaarlijkse machtiging af. Stichting Signi Zoekhonden is erkend als goed doel en heeft een ANBI-status.

Lees ook:

Pin It on Pinterest

Share This