Komt er binnenkort een hond in je leven. Dan heeft ‘ie een naam nodig, eentje die goed bij z’n uiterlijk en karakter past. En zo’n goed passende hondennaam bedenken is nog niet zo makkelijk. Gelukkig zijn er mooie namenlijsten voor het opdoen van inspiratie.

Een naam die past bij je hond

Bij het bedenken van een naam hangt het af wat voor er binnenkort bij je naar binnen wandelt. Bij een grote stoere ruige hond ligt de naam Rose niet zo voor de hand. Maar misschien vind je dat juist weer leuk. En dat is ook belangrijk want je zult die naam véél gaan gebruiken en roepen.

Of kies een naam die past het uiterlijk van je hond. Zoals Blacky voor een hond met een zwarte vacht of Curly voor een hond met krullen, Vlekje voor een gevlekte hond of Shorty voor een klein hondje. Om maar iets te noemen.

Origineel of grappig

Bedenk dat de naam die je je hond meegeeft zo’n 13 jaar (en liever nog véél langer) gaat gebruiken. Een naam die je nu grappig vindt of origineel, is dat over een tijdje misschien niet meer. Is dat erg? Nee zeker niet. Maar wel als je dan een beetje ‘klaar’ bent met die naam. Dus kies iets waarvan je zeker weet dat het ook voor de lange termijn leuk is.

Een lange of korte hondennaam?

Een naam als ‘Meneer Janssen’ bestaat uit 4 lettergrepen. En dat roept toch niet zo fijn. Een korte naam is handiger.

Roept ’t makkelijk?

Is je hond lekker aan het spelen op het veld en wil je zijn aandacht? Dan is het wel zo handig dat z’n naam lekker roept. En dat gaat net even makkelijker als een hondennaam niet uit 1 lettergreep bestaat zoals ‘Bob’ wat al snel iets zal worden als ‘Bóóóóób’ of ‘Bo-hob’. Kies liever een naam die bestaat uit 2 lettergrepen. Zoals bijvoorbeeld ‘Bobbie’. Probeer dat maar eens uit. Dus heb je een favoriete naam, roep ‘m even.

Rijmt het niet op een commando?

Let er ook even op dat de naam niet rijmt op een commando dat je ‘m vaak zult geven. Wel zo handig. Dus geen ‘Kit’, wat voor je hond ook klinkt als ‘zit’.

De jaarlijkse hondennamen top 10 of 100

Huisdierverzekeraars brengen jaarlijks een lijst uit van de meest populaire hondennamen. Daar kun je inspiratie uit halen. Of check hier of jouw favoriete naam toevallig niet in de top 10 van meest voorkomende hondennamen staat.

Zoeken naar hondennamen

Online kun je prima zoeken naar hondennamen. Tips voor zoektermen:

 • Stoere hondennamen
 • Populaire hondennamen
 • Lieve hondennamen
 • Ouderwetse hondennamen
 • Originele hondennamen
 • Friese hondennaam (voor bijvoorbeeld een Friese Stabij)
 • Engelse hondennamen
 • Babynamen
 • Betekenis hondennaam

Hernoemen van een oudere hond?

Maar je krijgt helemaal geen pup? De lieverd die binnenkort bij jou komt wonen is een herplaatser uit het buitenland of asiel? Dan vraag je je misschien af of je je hond een andere naam kunt geven. Eentje die een hond die nare dingen heeft meegemaakt geen negatieve associaties geeft. En die echt bij de hond past en die je zelf ook leuk vindt?

Het makkelijkst is een naam die rijmt op de naam die je hond al had. Maar volgens het Belgische blad Woef is een naam voor een hond niet ‘zo’n big deal’. Je kunt elke naam kiezen die je wilt. Het enige dat je moet doen is de naam die eerste dagen dat je hond bij je woont de naam veel noemen en je hond belonen met een enthousiaste lach en een brokje als hij opkijkt als je de naam noemt.

Ook lezen:

 • Checklist op vakantie met hond
 • Hond mee op de fiets? Zo doe je dat
 • Leesvoer voor hondenvrienden
 • Pin It on Pinterest

  Share This