Wil je samen met Bello op pad, maar niet in de auto stappen? Je kunt een hondenbakfiets kopen. Je hond rent zo niet naast je fiets z’n pootjes uit het lijf, op weg naar het uitlaatgebied. Bovendien manoeuvreren jullie met de bakfiets samen veilig door het verkeer.

Voor wie?

Een hondenbakfiets is ideaal voor mensen die graag met de fiets op pad gaan en een wat grote hond hebben. Misschien heb je geen auto, of wil je de auto juist minder gebruiken. Is je hond te groot en zwaar voor een hondenkrat of hondenmand op de fiets, dan zoek je naar een andere manier om je hond makkelijk mee te kunnen nemen. En reken maar dat ‘ie meegaan met de bakfiets leuk vindt als ‘ie een beetje gewend is. Haren in de wind en onderweg de lekkerste geuren opsnuiven.

Het leuke van een bakfiets is dat je hond voor je zit of ligt. En niet zoals bij een (honden)fietskar, achter je. Je ziet wat ‘ie doet en hebt contact met je hond. En heb je twee honden? Dat past meestal prima. Of wat dacht je van je kind samen met de hond? Daarnaast kun je met de bakfiets nog andere spullen vervoeren. Zoals die plantjes die je onderweg op de markt hebt gekocht.

Hoezo een speciale hondenbakfiets?

Een hondenbakfiets houdt rekening met het in- en uitstappen van de hond. Door een lage instap voor je hond, zoals een luikje in de bak. Of door een loopplank. Ook kun je je hond aan zijn riem of tuig vastmaken in de bak. Er is zelfs een hondenbakfiets waar je een soort bench bij kunt kopen, die de bak overkapt. Zo kan je hond er onderweg niet uitspringen. Je hebt ze met twee wielen en een standaard, maar ook met drie wielen. Let erop dat je bakfiets lekker stabiel is. Zeker met een zware, beweeglijke hond.

Waar je nog meer op let bij de aanschaf van een (elektrische)bakfiets zie je in dit filmpje van de Consumentenbond:

Huren hondenbakfiets

Wist je dat je een hondenbakfiets soms ook kunt huren? Zo kun je eens uittesten of het iets voor jullie is. Google er maar eens op.

Dit is ook handig!

Zadelhoesje – basil – wanderlust
Regenjas en poncho – Maium
Stickers bakfiets – urban arrow
Fietsslot- axa – insteekketting
GPS -tracker fiets – nuvance
Fietspomp – dunlop – met drukmeter
Bakfietshoes – urban arrow
Zadelhoesje – basil – wanderlust
Regenjas en poncho – Maium
Stickers bakfiets – urban arrow
Fietsslot- axa – insteekketting
GPS -tracker fiets – nuvance
Fietspomp – dunlop – met drukmeter
Bakfietshoes – urban arrow

Bereken het toegestane gewicht van je hondenbakfiets

Elke fiets heeft een ‘maximaal toegestaan totaalgewicht’. Dit is iets wat fabrikant per model moet aangeven. In dit artikel van de ANWB lees je er alles over. Ook hoe je die berekening maakt.

Waar moet je ook aan denken?

Zoek je een (honden)bakfiets dan zijn er een aantal dingen om over na te denken.

  • Wat wil je er aan uitgeven?
  • Wat is voor jouw hond de veiligste manier van vervoeren? Heeft hij een hoge bak nodig. Moet je hem links én rechts kunnen vastzetten?
  • Wil je een bakfiets of een hondenbakfiets?
  • Ga je voor nieuw of tweedehands? Of wil je juist leasen? Ja, ook dat kan
  • Wil je een fiets met versnellingen of juist een elektrische?
  • Bedenk wat de reikwijdte van de accu moet zijn als je voor elektrisch gaat
  • Hoe kun je de elektrische bakfiets opladen?
  • Kun je je hond wel of niet vastzetten in de bak?
  • Kan je hond zitten én liggen?
  • Kies je voor een bakfiets met een loopplank of juist voor een bakfiets zonder loopplank?
  • Wil je een bakfiets met twee wielen en een standaard? Of eentje met drie wielen?
  • Heb je een huif tegen de zon en regen nodig?
  • Bekijk hoe de vloer is en/of kies voor een vloermatje
  • Wat is het maximale gewicht voor deze hondenbakfiets
  • Kun je een proefrit (aan huis) maken?
  • Waar koop je de bakfiets? Via een winkel, van een privépersoon
  • Hoe zit het met garantie, onderhoud en service?

Heb je dit allemaal op een rijtje, dan maak je straks de beste keus.

Speciale hondenbakfiets: merken

De laatste jaren gebruiken steeds meer hondenbaasjes een bakfiets voor het vervoer van hun wat grotere of oudere hond. Vandaar dat bekende bakfietsmerken daarop zijn ingesprongen. En zijn er nu speciale hondenbakfietsen. Zoals deze bijvoorbeeld:

Ps, mocht je nog een merk missen, geef het door en we voegen ‘m toe.

Test een (hondenbak)fiets

Wil je weten hoe de (honden)bakfiets van jouw keuze écht fietst? De meeste merken hebben wel een optie om ze uit te proberen. Bijvoorbeeld door het maken van een proefrit bij de showroom, of ze bieden een proefrit aan huis aan. Zo organiseert Babboe af en toe testdagen door het hele land en bieden zij onder meer de mogelijkheid om bij een ambassadeur van het merk bij jou in de buurt een proefrit te maken.

Elektrische hondenbakfiets

En dan is er nog de keus tussen een normale hondenbakfiets of een elektrische uitvoering. Moet je nog weleens een brug over en vervoer je hond én kinderen. Hmmm….dan is een elektrische bakfiets waarschijnlijk de juiste beslising. Of als je graag wat snelheid hebt om op je plaats van bestemming aan te komen.

Gewone bakfietsen

Er zijn nogal wat bakfietsen op de markt. Om je zoektocht wat makkelijker te maken vind je hieronder een overzicht van in Nederland verkochte merken. Het is trouwens geen compleet overzicht. Dus heb je er nog één die hier tussen hoort, geef het door!

Koop een tweedehands (honden)bakfiets

Je kunt er ook voor kiezen om een normale tweedehands bakfiets geschikt te maken voor jouw hond. Je vindt advertenties van (honden)bakfietsen op Marktplaats. Of kijk bijvoorbeeld eens bij de Bakfietsloods of bij Gebruiktefietsen.nl.

Maak de bakfiets persoonlijk

Wist je dat je je hondenbakfiets met speciale stickers ook nog eens heel persoonlijk kunt maken? Je bestelt ze via bijvoorbeeld via Beplakjebak (ook voor een zakelijk ontwerp) Bakplakkers of Jerma. Hoe leuk is deze met de twee Labradors van Bakplakkers? Of koop je stickers bij bol voor het persoonlijk maken van je Urban Arrow-bakfiets.

Laat je hond rustig wennen aan de bakfiets

Vergeet in je enthousiasme vooral niet je hond rustig te laten wennen aan het meegaan op de fiets. Dus race niet meteen met je hond in de bak door het drukke verkeer.

Laat je vrolijke snuiter eerst maar eens kennismaken met de bakfiets. Door ‘m een paar keer te laten in- en uitstappen en flink te belonen. Gaat dit goed? Doe dan de klep of het luikje dicht. Is dit te spannend? Herhaal dan het instappen en uitstappen nog een paar keer en hou er voor die dag mee op. De volgende dag kun je dit herhalen. Gaat dit wel allemaal goed, fiets dan een stukje door de straat. Maar overdrijf het niet die eerste keer, tenzij je hond super relaxed is.

Vindt jouw viervoeter alles wel oké, fiets dan verder. Hou in de gaten of je hond nerveus wordt van (druk) verkeer en pas daar de tocht op aan. Verblikt of verbloost je hond niet? Dan is de ultieme beloning voor braaf ‘meefietsen’ een ritje naar het park of bos voor een fijne wandeling. Missie geslaagd!

Meer lezen:

Pin It on Pinterest

Share This