Het seizoen van fietstochten maken komt er aan. Lekker naar buiten op de fiets. Over kronkelige paadjes door het bos, langs meanderende rivieren of bermen vol fluitekruid. Hoe neem je je – niet zo grote – hond mee op de fiets tijdens dit soort tochten en avonturen?

Hoe leuk is het als je je hond mee kunt nemen op een mooie fietstocht? Met de zon op je toet en de wind in de haren samen onderweg zijn en genieten van natuur en vergezichten. Voor een grote hond gebruik je een bakfiets of een hondenfietskar. Heb je een niet al te grote en zware hond, dan zijn er goede mogelijkheden om je hond op je fiets mee te nemen.

Hond in fietskrat

Wie in de stad woont kijkt er niet raar van op. Bij het stoplicht naast je kijkt een guitig wollig koppie je vanuit een fietskrat aan. En fietsend door de stad kom je vaak genoeg een fietser tegen met een blije blafferd in een fietskrat, de oortjes wapperend in de wind.

Goede drager en tiewraps

Denk er bij het gebruik van een fietskrat wel aan dat je deze met tiewraps op een fietsdrager vast zet die ‘rechtdoor blijft kijken’ als je de bocht om gaat. Anders klapt je stuur om door het gewicht van je hond, met alle brokken van dien. Laat je hierover bij de fietsenwinkel goed adviseren. En ook over het maximale gewicht van je hond voor het veilig meenemen in het krat op deze drager. Leg een lekker matrasje of handdoekje in het krat, zo zit of ligt je hond lekker en blijft er geen nageltje haken.

Ook belangrijk: zorg dat je hond niet uit het krat kan springen. Zet ‘m met een tuig vast in het krat.

Hond in fietsmand

Je kunt ook kiezen voor een speciale rieten hondenfietsmand of kunststoffen fietsmand. Vaak worden deze fietsmanden op de bagagedrager gemonteerd. Ze zijn er ook met een afsluitende, metalen draadkoepel. Zo kan je hond er onderweg niet uitspringen en veilig mee op de fiets. Wel zo handig, als je niet ziet wat er achter je op de bagagedrager gebeurt.

Of aan het stuur

Sommige van deze manden zijn ook geschikt om aan het stuur te bevestigen, zoals deze hondenfietsmand. Maar dit is alleen weggelegd voor hele kleine, lichtgewicht hondjes.

Hond mee met Buddyrider

Een andere optie voor je niet zo zware hond (max. 13 kilo) is de Buddyrider. Een vinding van de Canadees Colin Catton. Hij kwam erop toen hij een manier zocht om Jack Russell, Jack mee te nemen op fietstochten.

Kinderstoeltje voor honden

Het is een soort hondenstoeltje dat aan de zadelpen van de fiets wordt bevestigd. Het geeft hierdoor geen gewicht op het stuur. Vastgegespt met een gordel kan je hond met de voorpootjes op de Buddyrider staan. Maar dat hoeft niet, je hond kan ook zitten.

Nou ja, op foto’s ziet het er heel gezellig uit. Want je hebt veel contact met je hond, omdat hij, net als met een kinderzitje, tussen je armen zit. Heel geborgen dus. Wel moet je je been over het zadel slingeren om op te stappen. Met je eigen Buddy kun je in Nederland een proefrit maken met een Buddyrider. Hoe leuk is dat?

Wennen aan meegaan op de fiets

Waar je ook voor kiest. Zorg altijd dat je het meegaan op de fiets rustig opbouwt. Eerst door je hond in fietsmand, fietskrat of buddyrider te zetten en naast de fiets mee te lopen. Beloon je hond met een aai of een brokje. Zo wordt het een leuke ervaring.

Pas daarna gaan jullie samen een kort ritje maken in een rustige buurt. Zie je dat je hond het leuk vindt en geen stress heeft? Dan is het tijd voor een leuke fietstocht naar een uitlaatgebied als ultieme beloning. Wedden dat je hond hierna staat te kwispelen als je de fiets tevoorschijn haalt?

 

Meer over fietsen met hond

Pin It on Pinterest

Share This