Je hond bescherm je goed met (nare) middeltjes tegen vlooien en teken. Maar kijk je zelf ook uit dat je geen tekenbeet oploopt? Als hondenmens loop je nu eenmaal veel in de natuur, in bossen of duingebied. Plekken waar veel teken voorkomen.

Kijk uit voor een tekenbeet

Hoewel teken het hele jaar voorkomen, is het nu (19-23 april 2021) de ‘week van de teek’. Een week waarin aandacht is voor de gevaren van de teek. Want je hond kan een nare ziekte oplopen door een tekenbeet, maar jijzelf ook.

Volgens het RIVM krijgen jaarlijks ruim 1,5 miljoen mensen een tekenbeet. Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn lopen meer risico op tekenbeten. Net als mensen die veel recreëren in het groen en kinderen die buitenspelen. Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met de bacterie (Borrelia burgdorferi) die de ziekte van Lyme kan veroorzaken, een infectiezieke die ernstige gevolgen kan hebben. Volgens landelijk onderzoek van het RIVM is het aantal tekenbeten in 10 jaar tijd met ongeveer 30% gestegen.

Herken een teek

Hoe zo’n teek eruit ziet? Als hondenbaas weet jij dat vast als geen ander: als een klein spinachtig insectje. De teek bijt zich vast in de huid. En hoe langer het op de huid zit, hoe groter de teek wordt: het zuigt zich vol met bloed. Een volgezogen teek ziet er een beetje uit als een grijs kiezelsteentje.

Tekenactiviteit

Op de site van tekenradar.nl staat een landkaartje waarop je kunt zien waar in Nederland de meeste tekenbetenmeldingen zijn en waar de meeste tekenactiviteit is. Teken worden actief als de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Van maart tot en met oktober worden de meeste mensen gebeten. De piek ligt in de maanden juni en juli. Teken zijn dan heel actief en veel mensen recreëren in de natuur.

Ziekte van Lyme

Hoe je de ziekte van Lyme oploopt? Dat kan door een tekenbeet van een teek die met de Borrelia bacterie is besmet. Hoe eerder de teek wordt verwijderd, hoe beter het is. Maar ook al verwijder je de teek binnen 24 uur, de kans bestaat dat je de ziekte van Lyme toch hebt opgelopen.

Hou daarom de plek van de tekenbeet drie maanden lang goed in de gaten. Vaak (maar niet altijd) komt er bij de Borrelia infectie, een rode cirkel of vlek rondom de plek van de tekenbeet. Ook kun je allerlei vage klachten krijgen, zoals koorts, hoofdpijn. Of voel je je grieperig. Wordt deze ziekte niet op tijd ontdekt en behandeld, dan kan het ernstige lichamelijke en chronische klachten veroorzaken.

Jaarlijks lopen ruim 1,5 miljoen mensen een tekenbeet op en krijgen gemiddeld 27.000 mensen hierdoor de ziekte van Lyme. In 20 jaar tijd is het aantal mensen die deze ziekte krijgen verviervoudigd. Volgens het RIVM heeft 1 op de 5 teken de Borellia bacterie bij zich, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Met antibiotica knappen de meeste mensen met de ziekte van Lyme op. Ongeveer 1.000 tot 2.500 mensen per jaar houden langer last van klachten.

Lees meer over de klachten en symptomen op de website van de Lymevereniging. Je leest hier ook precies wat je moet doen als je een tekenbeet hebt opgelopen.

Teken vallen niet uit bomen

Veel mensen denken dat teken uit bomen vallen, maar dat is niet waar. Teken komen vooral voor in hoog gras, op bosbessenstruiken, tussen dode bladeren of op varens. Ze komen voor in bos, park, hei, duinen of je eigen tuin. Ook je (beschermde hond) kan een teek in z’n vacht meenemen. En bij een knuffel kan zo’n ‘spinnetje’ op je overstappen.

Stadsparken en tuinen

Wat je misschien niet verwacht is dat 1 op de 5 tekenbeten in stedelijk gebied wordt opgelopen. Mensen worden dan vooral in stadsparken en tuinen gebeten.

Checken op teken

Controleer je jezelf (of je kinderen) op teken, dan zijn dit de 7 plekken waar ze vaak zitten: achter je oren, langs de haargrens in je nek, in je liezen, langs de randjes van ondergoed, in oksels, in knieholtes, in je bilspleet. Teken zoeken namelijk graag een lekker warm plekje op. Maar kijk ook de rest van je lijf na, want een teek kan ook zomaar ergens anders zijn neergestreken.

Bescherm jezelf tegen teken

Hoe bescherm je jezelf tegen teken? Op de site van de Lymevereniging vind je een mooie lijst met preventietips. Met kleding kun je al heel wat doen. Loop bijvoorbeeld niet op je slippertjes en met blote armen en benen door een tekenrijk gebied.

Bij de Lymevereniging kun je ook een tekenverwijderkaart met loep bestellen. Deze tekenkaart zorgt ervoor dat het besmette bloed van de teek niet terugvloeit in het slachtoffer en kun je ook gebruiken voor het verwijderen van teken bij je hond. Maar je kunt de teek ook met een tekenlepel, tekentang, tekenhaakje of tekenlasso verwijderen. De kans is groot dat je als hondenbaas zoiets in huis hebt.

Het RIVM heeft ook informatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het RIVM heeft een speciale app uitgebracht die je kunt downloaden. Hiermee heb je direct informatie bij de hand over hoe je op teken kunt controleren en hoe je ze verwijdert. Ook is er het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum, een samenwerking tussen de Lymevereniging, het Radboudumc, het Amsterdam UMC en het RIVM.

Wees dus alert op tekenbeten, maar vergeet vooral niet veel plezier te hebben, buiten!

Kriebeldebiebel

Hoe ik zelf een tekenbeet opliep lees je in dit blog.

Ook lezen

Pin It on Pinterest

Share This