Heeft jouw hond een aanval van acute diarree? Omdat hij buiten iets heeft lopen snacken wat zijn maag niet aankan, of omdat er in de buurt iets heerst waardoor meerdere honden ziek zijn? Geef hem dan eens dokter Moro-soep. Succes verzekerd!

Als je hond diarree heeft kun je verschillende dingen doen. Je kunt je hond laten vasten (en of dat nu wel of geen goed idee is, daar zijn de meningen trouwens over verdeeld), licht verteerbaar voer geven zoals rijst met kip. Langs de dierenarts voor onderzoek en pilletjes. Of …… geef hem een lekker soepje. Dan is ‘ie weer snel boven Jan.

Karottensuppe

Als je aan een onschuldige oorzaak denkt dan kun je je hond zeker dokter Moro-soep geven. Uit ervaring met mijn eigen hond weet ik dat het héél goed werkt. Het is een supersimpel wortelsoepje, waarbij je de wortels zeker 1,5 uur laat doorkoken.

Wie was dokter Moro?

In 1908 werkte de Oostenrijke (kinder)arts Ernst Moro als hoofd van een kinderziekenhuis in Heidelberg. In die tijd overleden veel baby’s in Duitsland aan diarree, toen hij bij toeval ontdekte dat een simpele wortelsoep veel goeds deed. De kindersterfte door diarree wist hij hiermee zelfs te halveren.

Het geheim van de wortelsoep

Hoe het werkte, ze hadden geen idee. Het was pas in 2002 dat het geheim van de soep werd ontdekt. En dat zit zo: door de wortels minstens 1,5 uur te koken ontstaan suikermoleculen, oligosachariden. En deze suikermoleculen in de soep vormen een filmlaag in de darmwand. Hierdoor kunnen ziektekiemen zich niet meer hechten en worden ze met de ontlasting mee weggespoeld. Geniaal! En het wordt nog beter: In 2009 werd door onderzoek bekend dat deze wortelsoep óók werkt bij diarree die wordt veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën!

Dus heeft je hond last van acute diarree, probeer dit recept dan eens. Maar let op: ga altijd langs de dierenarts als je het niet vertrouwd, je een oudere hond of puppy hebt, of als de diarree langer dan 2 dagen (en bij puppy’s 1 dag) duurt, omdat uitdroging dan op de loer ligt.

Recept dokter Moro-soep

Ingrediënten:
500 gram wortelen
1 liter water

Kook de wortelen 1,5 uur, waarna je ze pureert met staafmixer of blender. Vul de soep die je dan hebt aan met gekookt water, tot je weer een liter hebt. In een recept dat ik tegenkwam, werd ook nog wat zout toegevoegd. Maar honden en zout dat is geen hele fijne combi. Laat dat dus weg.

Behandeling met soep

Geef je hond een aantal eetlepels (afgekoelde) soep en doe dit meerdere keren op een dag. Eventueel kun je je hond daarna ook wat van zijn eigen eten geven. Zorg in dat geval dat je eerst de soep geeft, een half uurtje wacht en je hond daarna zijn andere eten geeft. En je zult zien, je hond poept straks een prachtig worteltje. 🙂

Tip:

Vries wat soep in. Zo heb je altijd wat op voorraad. Handig!

Meer weten?

Vrijheidsmaaltijdsoep

Nu heb je dus een fijn soeprecept voor je hond. Maar deze willen we je ook niet onthouden: het recept voor Vrijheidsmaaltijdsoep. Van Chef-koks Samuel Levie en Joris Bijdendijk, speciaal voor jou. Zodat we op 5 mei allemaal samen aan de Vrijheidsmaaltijd kunnen zitten. Hoe tof is dat?

Ook lezen:

Pin It on Pinterest

Share This