Er staat al een soeprecept voor je hond op Woodyenco. Dus willen we je deze ook niet onthouden: het recept voor Vrijheidsmaaltijdsoep, speciaal voor jou. Om samen de vrijheid te vieren.

Hoe bijzonder is dat!

Het is super bijzonder: 75 jaar vrijheid. En waarschijnlijk snappen we nu nog iets beter hoe belangrijk vrijheid is, nu Corona onze vrijheid wat heeft afgepakt. Voor het speciale jubileum van de vrijheid, was in Amsterdam iets bijzonders bedacht, een Vrijheidsmaaltijd op 5 mei onder de bogen van het Rijksmuseum. Maar ja, ook dat kan in deze tijd niet doorgaan.

Alternatieve vrijheidsmaaltijd

Chef-koks Samuel Levie en Joris Bijdendijk bedachten een alternatief voor de Vrijheidsmaaltijd onder het Rijksmuseum: Vrijheidsmaaltijdsoep. Een oranje (hoe kan het ook anders) pompoenwortelsoep. 7.500 blikken zijn ervan gemaakt met een door grafisch ontwerper en illustrator Piet Parra ontworpen etiket. Speciaal voor alle betrokkenen bij de Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam en nog eens 2.000 voor anderen die graag mee-eten. Maar ja, die zijn al weg. Dus daarom wordt het recept voor de soep wijd verspreid, voor ieder die de soep zelf wil maken en gezamenlijk de vrijheid wil vieren.

Recept Vrijheidsmaaltijdsoep

voor 4 – 6 personen (2 liter)
Ingrediënten
– 1 kg flespompoen, geschild en in blokjes
– 1 grote wortel in fijne stukjes
– 200 ml kokosmelk
– 1 liter groentebouillon
– 2 rode uien, fijngesnipperd
– 70 gram tomatenpuree
– 2 tenen knoflook, fijngesneden
– 1 el komijnpoeder
– 1 el gemberpoeder
– 1 tl kurkumapoeder
– 2 tl citroengraspoeder
– flinke scheut olijfolie
– peper en zout

Bereidingswijze

Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit hierin op middelhoog vuur de ui en knoflook. Voeg, wanneer de ui glazig begint te worden, de tomatenpuree toe en bak al roerend een paar minuten mee. Nu is het tijd om de fijngesneden pompoen, wortel en kruidenpoeders in de pan te doen. Bak het geheel 5 minuten op laag vuur zodat alle smaken goed worden opgenomen door de groente. Blijf goed doorroeren. Voeg 1 liter groentebouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten koken tot de pompoen en wortel helemaal zacht zijn. Haal de pan van het vuur en pureer de soep tot een glad geheel met een staafmixer. Voeg daarna de kokosmelk en een flinke snuf peper toe. En maak eventueel meer op smaak met een beetje zout. Eet smakelijk
Bron: Parool. Je kunt jouw resultaat delen met #vrijheidsmaaltijdsoep.

Samen aan de soep

En op 5 mei is er van half 5 tot half 8 door Levie en Bijdendijk een online livetalkshow over de Vrijheidsmaaltijdsoep en wordt er in de studio gekookt, waarna je hem samen met alle kijkers kunt opeten. Hoe leuk is dat!

Live uitzending

Meer soeps

Pin It on Pinterest

Share This