Helaas zijn er heel wat honden met vuurwerkangst. Dat is verschrikkelijk voor je hond en ook als baas is het niet leuk. Want rond de jaarwisseling is het ronduit afschuwelijk, maar ook in de aanloop daar naartoe knalt er regelmatig vuurwerk.

Ga op tijd met vuurwerkangst aan de slag

Heb jij een hond die bang is voor vuurwerk? Wacht dan niet tot kerst om met het probleem aan de slag te gaan. Eigenlijk zou je meteen na een ellendige jaarwisseling in januari moeten starten. Hoe?

  1. Vraag advies en schakel een gedragstherapeut in. Altijd doen! Want je wilt je hond ook niet per ongeluk banger maken, omdat je een signaal van je hond mist.
  2. Maak je hond minder gevoelig voor vuurwerkgeluiden met behulp van vuurwerk cd’s. Tinley heeft een vuurwerk-CD, maar ook de vuurwerk-CD met duidelijke instructies van Sarah Heath en Jon Bowen, twee bekende Engelse gedragsdeskundigen zijn populair. De geluiden van deze CD kun je ook gratis downloaden via de website Dogs Trust. Overleg met een gedragstherapeut hoe je ze inzet.
  3. Overleg met je dierenarts en ondersteun je hond met medicatie of homeopathische middelen. Bij sommige medicatie moet je twee maanden van te voren starten.
    Let op: gebruik nooit Vetranquil. Hierdoor lijkt je hond lekker kalm, maar het is een spierverslapper. Je hond is dus nog steeds doodsbang, maar kan het niet uiten. Hoe vreselijk is dat. Op de site van Doggo staat een uitgebreid artikel over medicatie bij (vuurwerk)angst.
  4. Overweeg het gebruik van een thundershirt. Dit kan helpen bij angst. Het is een soort vestje wat je je hond aantrekt en wat vrij strak rond z’n lichaam zit. Het geeft zachte en constante druk, waardoor het een rustgevend effect op het zenuwstelsel heeft en ontspannend werkt. Te vergelijken met bakeren van baby’s. Overleg het gebruik met een gedragstherapeut.

Rond Oud en Nieuw

Merk je dit jaar dat je hond meer en angstiger reageert op vuurwerk? Of ben je je wat te laat gestart met een actieplan? We hebben ook huis-tuin-en-keuken tips, zodat jouw hond zich thuis prettiger voelt als er buiten vuurwerk wordt afgestoken. En lees wat je het best kunt doen op oudjaarsdag.

Pin It on Pinterest

Share This