Als het om vuurwerk gaat is mijn eigen hond gelukkig vrij stoer. Hij stapt de laatste dagen van het jaar gewoon naar buiten. Natuurlijk kijk ik tijdens die wandelingen wel uit waar ik loop. Zodat we dichtbij niet opeens worden verrast door knallende rotjes. En vlak voor Oud en Nieuw blijft ‘ie aan de riem of gaan we naar het bos.

Maar ik ken mensen die een hotel in de duinen boeken. Ver weg van al het geknetter en geknal. Omdat hun hond anders geen leven heeft en 31 december bibberend in de badkamer doorbrengt. De plek in huis waar hij het die dag het veiligst vindt.

Maak het je hond gemakkelijker

Er zijn verschillende manieren om het je hond makkelijker te maken. Het fijnst voor je hond is waarschijnlijk dat hotel in de duinen of dat huisje op een vuurwerkvrij vakantiepark. Maar je kunt ook ruim van te voren oefenen met vuurwerk cd’s. Of kiezen voor medicatie via de dierenarts.

Het Thundershirt

Wat je hond vrijwel altijd minder angstig schijnt te maken is het dragen van een Thundershirt. Dit is een soort vestje wat je je hond aantrekt. Het zit vrij strak rond z’n lichaam. Het geeft zachte en constante druk, waardoor het een rustgevend effect op het zenuwstelsel heeft en ontspannend werkt. Te vergelijken met bakeren van baby’s.

Het is een mooie manier om je hond te helpen met zijn angst voor vuurwerk. Maar je kunt het ook voor andere zaken inzetten. Zoals angst voor onweer, verlatingsangst of nerveus gedrag tijdens het reizen.

Vraag advies

Wat je ook doet. Wacht niet tot het laatste moment. Informeer op tijd bij een goede gedragstherapeut hoe je het best met de vuurwerkangst van je hond kunt omgaan en vraag je dierenarts om advies.

Thundershirt aanschaffen?

Een goede dierenzaak zal ze vast op voorraad hebben. Of bestel een Thundershirt online. Kies de juiste maat en zorg dat je het tijdig in huis hebt zodat je hond eraan kan wennen.

Zie ook:

Pin It on Pinterest

Share This