woodyco-banner-leesvoer-voor-hondenvrienden

Heb jij gehoord van een geel lintje aan de riem, voor honden die wat meer ruimte nodig hebben? Wat een superidee! Zo kun je anderen op afstand laten zien dat je met jouw hond graag wegblijft van andere honden. Of dat er iets is waardoor je jouw hond beter niet kunt aaien. 

Een geleidehond heeft een hesje

Als een assistentiehond aan het werk is mag deze niet worden afgeleid. Toch zijn veel mensen geneigd om ook zo’n hond te aaien. Daarom hebben assistentie of geleidehonden ook wel een hesje aan als ze aan het werk zijn met daarop de tekst ze niet te aaien.

Meer honden hebben ruimte nodig

Maar er zijn meer honden waarvoor het beter is dat ze ruimte krijgen van andere honden en/of mensen. Of die beter de tijd kunnen krijgen om van honden of mensen weg te lopen. Dat kan soms tijdelijk nodig zijn. Voor anderen geldt het altijd. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Honden die in training zijn
 • Dove honden
 • Loopse honden
 • Een hond met fysieke problemen of herstellend van een operatie
 • Een hond die zich niet lekker voelt, ziek en/of mogelijk besmettelijk is
 • Oude, broze honden, ter bescherming tegen opdringerige honden
 • Honden die bang zijn voor honden of mensen
 • Honden die net geadopteerd zijn en nog moeten wennen
 • Honden die niet altijd leuk reageren op andere honden
 • Enzovoort….

Laat op afstand zien dat je hond ruimte nodig heeft

Het idee is dat je met een geel lintje of een gele bandana aan de riem van je hond, anderen vraagt rekening te houden met je hond. Je laat zo op afstand zien dat jouw hond ruimte nodig heeft. En dat je die ruimte of de gelegenheid om weg te gaan graag krijgt. Want jouw hond met het gele lintje, is niet relaxt als een andere hond dichtbij komt. Wat de reden daarvoor ook is.

Informeer anderen over het gele lintje

Lang niet iedereen is op de hoogte van de betekenis van een geel lintje. Informeer vooral je hondenvrienden en mensen in je omgeving. Want het is fijn dat je met je hond afstand houdt van deze honden. En dat je zo’n hond niet aait.

Hoe kom je aan een geel lintje voor je hond

Je kunt simpelweg met een reep stevige, gele stof een lint maken die je goed zichtbaar aan de riem knoopt. Ook zijn er ondertussen andere opties op de markt. Zoals bijvoorbeeld deze:

 • Aaieneerstvragen.nl, verkoopt een gele sleeve die je om de riem kunt schuiven
 • Yellowalertbone.nl, verkoopt een leren waarschuwingsteken dat je met klittenband aan de riem kunt bevestigen. In de vorm van een hondenbot en fluorescerend geel.
 • Funnydog verkoopt een gele hesje waarop staat dat de hond in training is en niet geaaid mag worden.

De historie van het gele lintje

 • Swedish International Gulahund™ Yellowdog program
  In 2012 begon de Zweedse gecertificeerde internationale hondengedragtherapeut en hondentrainer Eva Oliversson met het groot onder de aandacht brengen van het gele lintje. Ze startte hiervoor the Swedish International Gulahund™ Yellowdog program. Aanleiding hiervoor was een bericht van een Mimmi Engh, een goede Noorse vriendin en hondengedragstherapeut die over het gele lintje had gelezen.
 • Hondenverenigingen in Australië
  Ze ontdekten dat sommige hondenverenigingen in Australië het al een aantal jaren gebruikten, om hondentrainingen makkelijker te maken voor gevoelige honden. Eva Oliversson vond het dé oplossing waar ze al jaren naar zocht. Want zo dacht ze ‘if you can create the feeling of safe distance for a sensitive dog, that dog will get the ability to learn how to cope in different surroundings much faster’. En honden die om andere redenen ruimte nodig hebben van mens of dier, kunnen die door het gele lintje ook krijgen. Op haar (niet meer zo heel goed onderhouden) website Gulahund.se vind je meer informatie, in allerlei talen. Ook in het Nederlands.
 • De échte oorsprong van het gele lintje
  Maar het idee van het gele lintje is nog ouder en komt volgens yellowdog-australia.k9events.com van de internationaal bekende Amerikaanse hondentrainster Terry Ryan die het in haar Legacy camps and classes gebruikte. De Australische Pat Robards pikte het in 2000 hier uit op en vroeg Terry of ze het idee mocht lenen voor haar verlegen hond Bo. En zo ging het balletje rollen.

Ook lezen

Pin It on Pinterest

Share This