Heb jij gehoord van een geel lintje aan de riem, voor honden die wat meer ruimte nodig hebben? Wat een superidee!

Niet aaien

Als een assistentiehond aan het werk is mag deze niet worden afgeleid. Maar veel mensen zijn geneigd om ook zo’n hond te aaien. Of misschien juist wel daardoor. Omdat het zo fantastisch is dat een hond zoveel voor iemand kan betekenen! Daarom hebben assistentie of geleidehonden ook wel een geel hesje aan als ze aan het werk zijn met daarop de tekst ze niet te aaien.

Meer ruimte geven

Maar er zijn meer honden waarvoor het beter is dat ze wat de ruimte krijgen van andere honden en/of mensen. Of de tijd krijgen om van honden of mensen weg te lopen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Honden die in training zijn
 • Dove honden
 • Loopse honden
 • Een hond met fysieke problemen of herstellend van een operatie
 • Een hond die zich niet lekker voelt, ziek en/of mogelijk besmettelijk is
 • Oude, broze honden, ter bescherming tegen opdringerige honden
 • Honden die bang zijn voor honden of mensen
 • Honden die net geadopteerd zijn en nog moeten wennen
 • Enzovoort….

Het idee is dat je met een geel lintje of een gele bandana aan de riem vanaf afstand aan anderen kunt aangeven dat jouw hond (om wat voor een reden dan ook, tijdelijk of langdurig) ruimte nodig heeft. En dat je die ruimte of de gelegenheid om weg te gaan graag krijgt.

Zegt het voort

Lang niet iedereen is op de hoogte van de betekenis van een geel lintje. Informeer vooral je hondenvrienden en mensen in je omgeving.

Geel lintje maken of kopen

Je kunt simpelweg met een reep stevige, gele stof een lint maken die je goed zichtbaar aan de riem knoopt. Ook zijn er ondertussen andere opties op de markt. Zoals bijvoorbeeld deze:

 • Aaieneerstvragen.nl, verkoopt een gele sleeve die je om de riem kunt schuiven
 • Yellowalertbone.nl, verkoopt een leren waarschuwingsteken dat je met klittenband aan de riem kunt bevestigen. In de vorm van een hondenbot en fluorescerend geel.
 • Funnydog verkoopt een gele hesje waarop staat dat de hond in training is en niet geaaid mag worden.

Het gele lintje ging de wereld over

In 2012 begon de Zweedse gecertificeerde internationale hondengedragtherapeut en hondentrainer Eva Oliversson, met het onder de aandacht brengen van het gele lintje. Ze startte hiervoor the Swedish International Gulahund™ Yellowdog program. Aanleiding hiervoor was een bericht van een Mimmi Engh, een goede Noorse vriendin en hondengedragstherapeut die over het gebruik van het gele lintje had gelezen.

Ze ontdekten dat sommige hondenverenigingen in Australië het al een aantal jaren gebruikten, om hun hondentrainingen makkelijker te maken voor gevoelige honden. Eva Oliversson vond het dé oplossing waar ze al jaren naar zocht. Want zo dacht ze ‘if you can create the feeling of safe distance for a sensitive dog, that dog will get the ability to learn how to cope in different surroundings much faster’. En honden die om andere redenen ruimte nodig hebben van mens of dier, kunnen die door het gele lintje ook krijgen. Op haar (niet meer heel goed onderhouden) website Gulahund.se vind je meer informatie, in allerlei talen. Ook in het Nederlands.

Nog een stukje historie

De echte oorsprong van het gele lintje is nog wat ouder en komt volgens yellowdog-australia.k9events.com van de internationaal bekende Amerikaanse hondentrainster Terry Ryan die het in haar Legacy camps and classes gebruikte. De Australische Pat Robards pikte het in 2000 daaruit op en vroeg Terry of ze het idee mocht lenen voor haar verlegen hond Bo. En zo is het balletje gaan rollen.

Ook lezen

Pin It on Pinterest

Share This