Met het vuurwerkverbod dit jaar zou je geen last van vuurwerk moeten hebben. Helaas houdt niet iedereen zich hier aan, zo wordt er zelfs in het Amsterdamse Bos geknald. Hoe kun je je angstige hond rond oud en nieuw helpen? 

Tips voor thuis

 1. Sluit vuurwerkprikkels (knallen, flitsen en geuren) buiten: raam en gordijnen dicht, zet muziek op of de tv aan.
 2. Laat je hond zelf een plek zoeken, waar hij zich het prettigst voelt. Honden die bang zijn voor vuurwerk proberen zich meestal te verstoppen. Wil hij vandaag het liefst in de donkere badkamer liggen: prima. Of in dat hoekje onder de trap: ook goed. Maak er als het kan een lekker holletje van en leg een kledingstuk met jouw geur bij hem. Dwing je hond niet om bijvoorbeeld in z’n mand te gaan liggen, waar hij anders het liefste slaapt.
 3. Leid je hondenmaatje af met leuke hersenspelletjes (zie voor tips de facebookgroep van Hersenwerk voor Honden) of lekkere hapjes.
 4. Steun je hond. Is hij bij je in de buurt en wil hij tegen je aan liggen of leunen, dan is dat prima. Negeer je hond zeker niet. Met jouw steun zakt het stressniveau en de angst van je hond.
 5. Blijf zelf kalm en reageer normaal. Ga je woef niet overdreven aaien omdat je hem zo zielig vindt, daarmee bevestig je zijn angst.
 6. Probeer dog relaxing muziek van youtube uit.
 7. Word zelf niet boos en geïrriteerd door het vuurwerk. Je hond pikt dit op en hij raakt er gestrest van.
 8. Weet je hoe je je hond moet masseren? Geef hem eens een ontspannende massage.

Oudjaarsdag

 1. Zorg dat je hond een tag met jouw mobiele nummer aan zijn halsband heeft. Mocht je hond in paniek ontsnappen, dan is al snel duidelijk waar hij thuishoort.
 2. Laat je hond aan de riem uit. Of ga naar een gebied waarvan je absoluut zeker weet dat er niet geknald wordt, maar hou je hond hier zekerheidshalve ook aan de riem
 3. Maak korte wandelingen.
 4. Kies je moment: wandel als het buiten rustig is.
 5. Is je hond heel angstig: sla de avondwandeling dan over.
 6. Blijf met je hond in een voor hem vertrouwde omgeving. Ga dus niet met je bange hond op visite tijdens Oudjaarsavond.
 7. Laat  je hond zeker niet alleen tijdens de jaarwisseling.

Aan de slag

Het beste kun je meteen na oud en nieuw met een gedragsdeskundige aan de slag gaan met de angst die je hond heeft. Hondengedrag-specialist Monique Bladder heeft zelfs een online training, waarmee je volgend jaar een rustiger jaarwisseling kunt hebben. Deze training is ook geschikt als je hond bang is voor andere geluiden, zoals bijvoorbeeld onweer of voor voorwerpen.

Zie ook:

Pin It on Pinterest

Share This