Onrustig schuifelt Roef op de achterbank van de auto, nu we dichterbij komen. Van z’n favoriete plek, geplakt tegen het rechterachterraam met blik naar buiten, schuift hij naar het midden en stoot met z’n snoet mijn arm aan. Boven z’n koppie hangt in grote chocoladeletters:‘Bos?’.

Wandelen in het bos

Het Amsterdamse Bos, op zo’n 10 minuten afstand is toch wel 1 van de favoriete uitjes van m’n stadse hond. Het is ook een heerlijke plek zo vlak bij de stad. Met meerdere parkeerplaatsen en mogelijkheden om lange of korte wandelingen te maken. Zo kun je steeds een andere route pakken en blijft het verrassend en leuk.

Tijdens warme zomerdagen biedt het bos lekker veel schaduw. Op verschillende plekken kan je hond zwemmen of pootjebaden. Ook fijn: er ligt (vrijwel) geen eten in het bos. Handig als je hond een vuilnisbakje met pootjes is. Heeft je hond ‘iets’ met paarden, dan is het oppassen geblazen. Er wordt veel gebruikt gemaakt van de ruiterpaden.

Amsterdamse Bos

Plus
  • groot
  • meerdere ingangen en parkeerplaatsen
  • afwisseling in gebied: weides, bospaden, vijvers etc
  • vrijwel geen etensafval
  • horeca? ja, op verschillende plekken
Min
  • renclubjes (vooral de groepen van 10 to 15 man op zondagochtend)
  • dalende vliegtuigen, afhankelijk van de wind
  • meerdere zomerfestivals in de weekenden met bijbehorende discobeat

Amsterdamse Bos

Een bos op de plek van een meer

Begin vorige eeuw besloot de gemeenteraad van Amsterdam een bos voor haar inwoners aan te leggen. Het zogenaamde ‘Boschplan’ Een plek waar de Amsterdammer kon recreëren. Dankzij deze beslissing en iedereen die eraan heeft meegewerkt, kennen we de plek waar ooit een meer en later een polder lag, als het ‘Amsterdamse Bos’. Een fijne plek voor allerlei recreanten. Jaarlijks trekt het bos ruim 6 miljoen bezoekers.

Een groot deel van het bos werd ontworpen in Engelse landschapsstijl, met glooiende weiden, boomgroepen, gekromde bosranden en meanderende watergangen. De aanleg startte in 1935 en tijdens de recessiejaren werkten duizenden werklozen mee aan het Boschplan.

Maar liefst 3 x groter dan Central Park

Het Amsterdamse bos ligt tussen Amsterdam en Amstelveen in en onder de rook van Schiphol. Het is 1000 hectare groot. Dat is 3 maal Central Park in New York en 22 keer zo groot als het Amsterdamse Vondelpark. Het bestaat uit: bos, polders, speelweiden, vijvers, watergangen. 200 kilometer fiets- wandel- en ruiterpaden, 200.000 bomen, een openluchttheater, geitenboerderij, 2 maneges, sportvelden en nog veel meer. Voor elk wat wils dus.

Meer lezen? www.amsterdamsebos.nl

Pin It on Pinterest

Share This