In Twente ligt het pittoreske stadje Delden, met vlakbij landgoed Twickel. Woef en ik komen er regelmatig voor een wandeling tijdens familiebezoek aan het oosten van het land.

Landgoed Twickel

Het Twickel is een mooi losloopgebied voor honden. Het landgoed ontstond eeuwen geleden. Het afwisselende landschap bestaat uit zachtglooiende akkers en weilanden, bossen, eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Het is zo’n 4100 hectare groot en kasteel Twickel vormt het hart van deze buitenplaats.

Twickel

Twee wandelroutes

Vlakbij het kasteel is een parkeerplaats waar je voor 1 euro kunt parkeren. En dan kan het feest beginnen. Er zijn twee wandelroutes waar de hond los mag lopen. Eén route leidt door een deel van het bos en het 17e eeuwse lanenstelsel tegenover het kasteel. Een ander losloopgebied ligt in het bosgebied aan de Bornse kant van het landgoed. In welk seizoen je hier ook komt, het blijft een prachtig gebied met bos, bruggetjes, glooiende weilanden en doorkijkjes richting kasteel. En met vennetjes en beken waarin je hond kan zwemmen of z’n dorst lessen.

Horeca

Naderhand is het plaatsje Delden zeker een bezoek waard of drink nog even een drankje bij een van de horecagelegenheden. Onze persoonlijke favoriet is café restaurant ’t Hoogspel. Een boerderij omringd door glooiende weilanden en met een groot terras in de tuin. Zomers is het daar heerlijk toeven onder de bomen. In de speeltuin kunnen kinderen zich vermaken en een bak water voor de hond is zo geregeld.

Twickel

Kasteel Twickel

Het kasteel wordt bewoond, maar is zomers een paar dagen opengesteld voor publiek. En ook de kasteeltuin is de moeite waard. De tuinen geven een goed beeld van de tuingeschiedenis sinds de renaissance zoals de Victoriaanse- en Engelse landschapsstijl. Van april tot oktober is de kasteeltuin enkele dagen per week te bewonderen. Honden zijn er niet toegestaan.

Plus
  • losloopgebieden hele jaar door toegankelijk voor honden
  • afwisselend landschap, met bos, ven en landerijen
  • hondvriendelijke horecagelegenheid in de buurt
  • grote parkeerplaats, parkeren kost 1 euro
  • Delden is de moeite van het bezoeken waard
Min
  • losloopgebied is niet groot genoeg voor urenlange wandelingen
  • in de kasteeltuin zijn honden niet toegestaan

Twickel

Meer informatie?

Voor openingstijden van landgoedwinkel en kasteeltuinen en meer informatie over landgoed en kasteel kun je terecht op de website van Kasteel Twickel.

Pin It on Pinterest

Share This