Ken je dat, puzzels voor honden? De mijne vindt het superleuk. Lekker samen puzzelen, met nadruk op lekker. Want in de puzzel zit lekkers verstopt, die jouw apenkop er uit moet zien te puzzelen. Nou, succes verzekerd!

Puzzelen is superleuk voor honden, en heel goed als er even wat (extra) energie uit moet bij je wollige vriendje. Want naast dat het een leuk spelletje is, kost dat gepuzzel ook veel energie van je hond, dat nadenken hoe hij ‘potverdorie’ dat brokje uit die puzzel krijgt. Handig als je hond bijvoorbeeld geblesseerd is.

Brokjes verstopspel

Je kent vast het brokjes verstopspel wel. Dat heb ik veel thuis gespeeld. Hond even in een apart kamertje, een brokje verstoppen en hem dat laten zoeken. Ook heel leuk, maar aan mijn hond merkte ik dat hij het na een tijdje te makkelijk vond. Hij werd wat minder enthousiast. En ging hij nou toch op zoek om mij een plezier te doen? Zo leek het haast.

Hondenpuzzel

Tijd dus voor iets wat lastiger is. Ik kwam uit bij een hondenpuzzel en kocht er één bij de dierenwinkel. Best duur, zo’n 30 euro. Maar ook een puzzel waar een opbouw in moeilijkheidsgraad in zat. Handig voor de beginnende puzzelhond en we zouden er wel even mee voort kunnen. Dus daar gingen we, samen puzzelen. Mijn rol: de brokjes in de puzzel stoppen (en in het begin een beetje helpen) En hij aan de slag om ze er uit te krijgen. En dat vond ‘ie leuk!

Naast enthousiast bleek mijn speurneus ook handig. Na een tijdje had hij de hele puzzel door. En werd hij minder blij als ik de puzzel tevoorschijn toverde. Het nieuwtje was er af en hij kende het al. Tijd dus voor wat nieuws.

Speel-o-theek

Steeds weer een nieuwe puzzel kopen is een optie. Maar voor enthousiaste puzzelaars is er een andere uitkomst: de Speel-o-theek voor honden. Annemieke Heijne van de Speel-o-theek voor honden heeft zo’n 170 puzzels in verschillende moeilijkheidsgraad verzameld. Je kunt ze tegen een klein bedrag huren (met een borg van 20 euro), en later omruilen voor een andere puzzel. Zo blijft het leuk!

Naast de eigen locatie (Heemskerk), kun je ook in andere plaatsen in Noord-Holland terecht om puzzels van de speel-o-theek te huren of te ruilen. Ook kun je met je hond deelnemen aan een workshop. Hierin ga je aan de slag met verschillende puzzels. Zowel puzzels die je zelf kunt maken als die je kunt kopen. Je gaat inspiratie opdoen, maar vooral kijken naar wat je hond leuk vindt.

Pin It on Pinterest

Share This