Ken je dat, puzzels voor honden? De mijne vindt het superleuk. Lekker samen puzzelen, met nadruk op lekker. Want in de puzzel zit lekkers verstopt, die jouw dondersteen eruit moet zien te puzzelen. Nou, succes verzekerd!

Puzzelen is superleuk voor honden. En heel goed als er even wat (extra) energie uit moet bij je viervoeter. Naast dat het een leuk spelletje is, kost dat gepuzzel ook veel energie van je hond. Dat nadenken over hoe hij ‘potverdorie’ dat brokje uit die puzzel krijgt. Handig als je hond bijvoorbeeld geblesseerd is maar energie heeft voor tien. Want wist je dat een kwartiertje puzzelen gelijk staat aan een wandeling van meer dan een uur?

Brokjes verstopspel

Je kent vast het brokjes verstopspel wel. Dat heb ik veel thuis gespeeld. Hond even in een apart kamertje, een brokje verstoppen en hem dat laten zoeken. Ook heel leuk, maar aan mijn hond merkte ik dat hij het na een tijdje te makkelijk vond. Hij werd wat minder enthousiast. En na een tijdje leek het bijna of hij alleen op zoek ging om mij te plezieren.

Hondenpuzzel

Tijd dus voor iets moeilijkers. Ik kwam uit bij een hondenpuzzel en kocht er 1 bij de dierenwinkel. Best duur, zo’n €30,-. Maar het was wel een puzzel met een opbouw in moeilijkheidsgraad. Handig voor de beginnende puzzelhond en we zouden er wel even mee voort kunnen. Dus daar gingen we, samen puzzelen. Mijn rol: de brokjes in de puzzel stoppen (en in het begin een beetje helpen) En hij aan de slag om ze er uit te krijgen. En dat vond ‘ie leuk!

Naast enthousiast bleek mijn speurneus ook handig. Na een tijdje had hij de hele puzzel door. En werd hij minder blij als ik de puzzel tevoorschijn toverde. Het nieuwtje was er af en hij kende het al. Het werd dus tijd voor wat nieuws.

Speel-o-theek

Steeds weer een nieuwe puzzel kopen is een optie. Maar voor enthousiaste puzzelaars is er een andere uitkomst: de Speel-o-theek voor honden. Annemieke Heijne van de Speel-o-theek voor honden heeft zo’n 170 puzzels in verschillende moeilijkheidsgraad verzameld. Je kunt ze tegen een klein bedrag huren (met een borg van 20 euro), en later omruilen voor een andere puzzel. Zo blijft het leuk!

De Speel-o-theek heeft 2 locaties: Heemskerk en Alkmaar waar je terecht om een puzzel te huren. Ook kun je er met je hond deelnemen aan een workshop. Hierin ga je aan de slag met verschillende puzzels. Zowel puzzels die je zelf kunt maken als die je kunt kopen. Je gaat inspiratie opdoen, maar vooral kijken naar wat je hond leuk vindt.

Ook lezen

Pin It on Pinterest

Share This