Vanaf april helpen speciaal opgeleide therapiehulphonden en -paarden mensen met traumaklachten of PTSS. Dit doen zij via de unieke dierondersteunde therapie van het Domingo House, een initiatief van Hulphond Nederland. Natuurlijk is hierbij het welzijn van de honden en paarden nét zo belangrijk als dat van de mensen die zij helpen.

Hulphond Nederland

Al ruim 40 jaar leidt Hulphond Nederland honden op tot hulphonden. En vanaf 2012 zijn daar ook therapiehulphonden bijgekomen. Zij worden ingezet voor dierondersteunde therapie gericht op jongeren met autisme, ADHD, depressie of gedragsproblemen.

Dierondersteunde therapie via het Domingo House

Naast deze jongeren zijn er in Nederland veel volwassenen die kampen met traumaklachten of PTSS. Omgerekend gaat het zelfs om 4 mensen per straat; schrikbarend veel. Na succesvolle pilots van Hulphond Nederland is er nu een uniek therapieprogramma voor volwassenen. Hiervoor heeft in april het Domingo House haar deuren geopend. Dit is in Nederland hét instituut voor dierondersteunde therapie. Voor jongeren en volwassenen.

Therapiehulphond en -paard

Het unieke therapieprogramma voor volwassenen werkt met speciaal opgeleide therapeuten, honden en paarden. Mensen met traumaklachten of PTSS die zijn vastgelopen in hun reguliere behandeling kunnen via het Domingo House deze therapie volgen. Het doel: mensen de regie over het eigen leven teruggeven. En de ervaring leert dat dit programma snel kan helpen. Hoe mooi is dat!

Eva’s ervaring met de therapie

Eva is één van de deelnemers van een pilot van het Domingo House. De dierondersteunde therapie die zij daar heeft gevolgd, heeft haar leven radicaal veranderd. “In amper twintig weken tijd heeft Hulphond Nederland bereikt wat ik in zes jaar reguliere therapie nooit voor mogelijk heb gehouden. Door deze vorm van coaching kwam alles uit mijzelf. Ik hoefde nergens over te praten en kreeg door de dieren toch een enorme spiegel voorgehouden. Zij winden nergens doekjes om: het is wat het is. Dat is confronterend, maar tegelijkertijd heel verhelderend. Het was een pittig traject, maar het is zó de moeite waard geweest.”

Een lang opleidingstraject

De honden worden door Hulphond Nederland zorgvuldig geselecteerd en getraind en leren tot wel 70 vaardigheden. Voor het werk dat ze gaan doen is het ook belangrijk dat ze aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Dat ze bijvoorbeeld mensgericht, geduldig en gevoelig zijn. En dat ze ontspannen hun werk kunnen doen. Na een lang opleidingstraject wordt uiteindelijk gekeken waar een hond het beste tot zijn recht komt. Als hulphond, epilepsie- PTSS- of therapiehulphond.

Leven bij gastgezinnen

Denk nou niet dat de therapiehulphonden altijd maar aan het werk zijn. Het welzijn van de honden en paarden is nét zo belangrijk als dat van de mensen die ze helpen. De therapiehulphonden wonen en leven bij gastgezinnen en hebben alle ruimte om daar helemaal hond te zijn. Ze maken deel uit van het gezin en kunnen lekker spelen met andere honden. Een therapiehulphond werkt maximaal 2 dagen per week en wordt op en werkdag niet vaker dan 2 keer voor een sessie ingezet, vertelde Eric Bouwer, directeur Hulphond Nederland, in het tv-programma Koffietijd.

Ook neemt de organisatie regelmatig een kijkje bij de gastgezinnen, om te kijken hoe het gaat. Verder zijn er richtlijnen opgesteld over het aantal uren dat een dier per week mag werken, de leeftijd waarop de hond met pensioen gaat, voeding en medische ondersteuning.

De therapeut is ook kynologisch trainer

De therapeuten van het Domingo House zijn ervaren en gekwalificeerde hulpverleners. Maar voor het werk met honden en paarden ook opgeleid tot kynologisch trainer en paardengedragsadviseur. Bovendien zijn de therapeuten intern getraind om veilig te kunnen werken met dieren en cliënten. Tijdens de sessies kijkt de therapeut niet alleen naar de deelnemer. De therapeut houdt ook de stemming en emoties van hond of paard in de gaten.

Waarom werkt dierondersteunde therapie zo goed?

Bij mensen met psychische klachten is de verbinding tussen hoofd en lichaam vaak verstoort. Deze therapie helpt om die verbinding te herstellen en te versterken. Iets wat heel belangrijk is voor het verwerken van ervaringen. Omdat honden en paarden heel intuïtief reageren op iemands stemming en non-verbale communicatie krijgen deelnemers direct een spiegel voorgehouden. Het effect van gedrag en uitstraling wordt meteen duidelijk.

Meer weten?

Pin It on Pinterest

Share This