Waarom is een grasaar gevaarlijk voor je hond?

Een grasaar is een gemeen scherp graszaadje dat zich vanuit de vacht van je viervoeter de huid in werkt. Door de weerhaakjes kunnen deze zaden namelijk maar één kant op: vooruit. Wordt een grasaar niet op tijd uit de vacht gehaald, dan kan je hond dus een hele nare, pijnlijke wond of ontsteking krijgen. En niet alleen in de huid. Deze kruipers kunnen ook in ogen en oren terecht komen.

Haal een grasaar op tijd uit de vacht van je hond

Waar vind je grasaren?

Grasaren groeien langs stoepranden, grasvelden, rondom bomen en ook in het bos. Vaak op plekken waar je hond graag snuffelt. In het begin van het seizoen zijn de aren groen. Dan kunnen ze nog niet zoveel kwaad. Maar tijdens de zomermaanden drogen de grassen uit en worden de zaadjes geel. Dan is het extra opletten geblazen.

De vlijmscherpe gele graszaadjes breken al af als je hond door deze grassen loopt of er snuffelt. Vaak vind je grasaren ook rond lantarenpalen en bomen, favoriete snuffelplekken van je hond.

Hoe check je je hond op een grasaar?

Kijk de vacht van je hond na elke zomerse wandeling even goed na. Check oren, ogen, oksels, liezen en poten van je harige vriendje. Kijk ook zeker tussen de tenen, hier komen ze ook makkelijk terecht. En borstel de vacht dagelijks. Dit kan veel ellende bij je hond schelen en je kan er een bezoek aan de dierenarts mee voorkomen.

Vooral honden met lange haren en lange oren lopen risico. Wat je ook kunt doen: de haren aan de binnenkant van lange hangoren regelmatig trimmen met een hondentondeuse. Door deze haren kort te houden hebben grasaren minder grip. Hoewel het ook dan helaas nog mis kan gaan, zoals Roef ondervond.

Hoe je weet dat je extra goed moet uitkijken? Als je ondanks borstelbeurten thuis toch af en toe een losse grasaar op de grond vindt.

Hoe herken je of je hond last heeft van een grasaar?

  • Oren: je hond kan met zijn kop gaan schudden, met zijn oren klapperen en krabben aan zijn oor
  • Ogen: je hond kan met zijn poot over zijn oog wrijven
  • Neus: je hond kan gaan niezen
  • Poten: je hond kan mank gaan lopen als een grasaar in zijn voeten is binnengedrongen. Of je hond is zijn poot overmatig aan het likken.

Let in het algemeen op zwellingen en ontstekingen.

 

Ook lezen

Pin It on Pinterest

Share This