Hoe hou je je hond lekker warm in de winter? Zeker als er sneeuw ligt, je hond een dunne vacht heeft of geen onderhuidse vetlaag (zoals windhonden) of je hond wat ouder is en zijn spieren wel wat warmte kunnen gebruiken?

Het nut van een hondenjas

Door het gastblog van dierenfysiotherapeut Irene Feestra heeft mijn ‘niet-meer-piepjonge-hond’ ’s winters af en toe een jasje aan. En ja, ik heb nog steeds de neiging om aan mensen uit te leggen waarom. Want eerlijk is eerlijk, een jasje voor een hond. Ik vind het meestal maar tuttig. Bovendien heeft een hond een vacht en die heeft ‘ie niet voor niets. Maar het werkt. Hij loopt soepel de trap af en dat is wel eens anders geweest. Dus ik ben om.

Dat het zeker geen onzin is bewijst een heel mooi blog van Digidog. Het staat vol met foto’s van honden die met een warmtecamera zijn gemaakt. Kijk maar eens. Je ziet precies welke hond het koud heeft. Overigens zijn er ook honden die zéker geen kleding nodig hebben door de dikke vacht met onderwol. Let daar goed op!

Hondenkledingtips uit Zweden

Fenne Kustermans van DOGvision woont sinds 2017 met man en honden in Midden-Zweden. Hoe pakt zij het in de winter aan? We vroegen het haar en dit is haar ervaring en wijze raad voor als het ijzig koud is. Of als je je hond meeneemt naar een winterse bestemming:

‘Wij hebben kleding voor onze honden en verschillende dingen getest. Het soort kou hangt af van waar je bent. Zo heb je vochtige of droge kou. Onze ervaring is dat droge kou het makkelijkst is. Dat kruipt (letterlijk en figuurlijk) niet zo in je kleren als bijvoorbeeld de winterkou in België en Nederland.

Twee van mijn honden hebben bijna nooit kleding aan, maar ik heb het wel voor ze. Bijvoorbeeld voor als ze even in de auto moeten wachten. Of we gebruiken het na een wandeling op de koudere dagen. Mijn kleinste hond draagt een jasje, vanaf ongeveer 5 graden.

Wat wij gebruiken:

Badjassen om sneller te drogen en voor de kleinste soms na een regenwandeling als we met de auto zijn.

  • Regenjassen met fleece aan de binnenkant.
  • Fleece truien. Deze zijn zelf gemaakt door een vriendin. En ik maak er ze nu voor mijn kleinste hond bij. Ik zorg dat ze goed rond de borstkast en romp zitten en zo hoog mogelijk op de buik (heb wel enkel teefjes). Deze truien gebruik ik ook in huis, na de wandeling of onder een andere jas.
  • Hurtta extreme warmer voor als het goed vriest. Zowel mijn vroegere senior hond bleef er prima warm in, net als koukleum Lizzie nu. Er bestaat ook een extra onderlaag die misschien voor ’s nachts wel comfortabel kan zijn.

Voor Lizzie heb ik nog een extra overall met lange poten, maar die heeft ze nog niet aan gehad.

Hurtta is hier bijna overal goed verkrijgbaar, zeker ook online. Levering hier is vaak in een supermarkt in plaats van aan huis.’

Superfijne informatie van een ervaringsdeskundige! En wat blijkt, dat merk wat Fenne noemt is online ook in Nederland te vinden. Google maar eens.

Een hondenslaapzak voor het kamperen

En voor wie wil winterkamperen. Ruffwear verkoopt een speciale hondenslaapzak. Of misschien kun je zoiets zelf maken van een oude slaapzak.😊

DOGvision

Wil je meer weten over de avonturen van Fenne, Joeri en hun honden? Kijk dan vooral eens op Fenne’s superleuke blog DOGvision.

Zie ook:

Pin It on Pinterest

Share This