Wat een fantastisch avontuur van 2 Engelse architecten en hun scheepsmaatje, Toller Retriever, Shackleton, die in een gele omgebouwde lifeboat naar Noorwegen voeren.

Van reddingsboot tot schip

In 2018 kochten Guylee Simmonds and David Schnabel een voormalige (100-persoons) oranje reddingsboot van de Schotse ferry The Clansman, om vanuit Engeland naar het noorden van Noorwegen en het noorderlicht te varen. Maar niet nadat ze hun voormalige reddingsboot geel te hebben geverfd en tot comfortabel schip te hebben verbouwd. Je bent tenslotte niet voor niets architect 😊 Het werd dus een soort ‘yellow submarine’, met de naam Stødig, wat zoiets betekent als ‘steady’ en ‘reliable’.

In mei 2019 voeren ze uit vanaf Newhaven in de UK op weg naar Tromsø in het hoge noorden van Noorwegen, samen met Shackleton, de hond van Guylee. Een tocht van zo’n 5000 kilometer lang waar ze in een rustig tempo, 5 maanden over deden.

Op weg naar Tromsø

De tocht voerde eerst langs de Belgische en Nederlandse kust, door Amsterdam en via het Marker- en IJselmeer richting het Noord-Oostzeekanaal (ook wel Kielerkanaal genoemd) wat ze doorkruisten om op de Oostzee uit te komen. Vandaar ging het omhoog langs de Deense kust en Kopenhagen en langs het Zweedse Gothenburg. Daarna ging de tocht door het Skagerrak (met viermeter hoge golven omdat ze in stormachtig weer belanden) op naar het Noorse Bergen. Stødig volgde vanaf daar de route van de beroemde Hurtigruten ferry, verder naar het noorden, naar Tromsø en het noorderlicht.

Volg de reis

In deze documentaire van een half uur volg je David, Guylee en natuurlijk hun Toller Retriever Shackleton, in het rustige tempo van hun boot. Een soort roadtrip met prachtige beelden van vooral de Noorse natuur en fjorden. En natuurlijk is daar steeds trouw scheepsmaatje Shackleton! Zou die nou vernoemd zijn naar de Britse poolreiziger? Feit is wel dat ze David en Guylee Shackleton de ontdekkingsreiziger noemen die van avonturen, wandelen, likken en snuffelen houdt.

Shackleton is a Nova Scotia Duck Tolling Retriever, originally bred to lure ducks from the river side in Canada. He does not have many opportunities to rustle ducks, his main role on board is morale and vacuum cleaning.

Meer over Stødig

Wil je meer weten over het avontuur van Guylee, David en Shackleton? Kijk dan op de website arctic-lifeboat of volg ze op facebook of instagram.

Lees ook:

Pin It on Pinterest

Share This