Soms zijn er voor zieke of gewonde honden (en katten) bloedtransfusies nodig. Net zoals bij mensen. Dit kan levensreddend zijn voor een andere hond. Is jouw hond een bloeddonor, die superheld die andere honden redt?

Wanneer is een bloedtransfusie nodig?

Zo’n bloedtransfusie kan het leven redden van een hond die bijvoorbeeld veel bloed heeft verloren door een ongeluk, tijdens een operatie, door een immuunziekte of levensbedreigend stollingsprobleem na een muizen- of rattengifvergiftiging.

Bloedbank voor honden en katten

Nederland kent een aantal dierenbloedbanken. Zo heeft het Universitaire Dierenziekenhuis in Utrecht bijvoorbeeld een dierenbloedbank. Spoed- en specialistenkliniek De Kompaan in Ommen heeft een eigen dierenbloedbank van donordieren uit de directe omgeving. En de ‘Eerste Veterinaire Bloedbank’ in Nijverdal levert bloed van zo’n 600 honden en katten aan dierenartsen in Nederland, België en Duitsland.

Guus Transfuus redt levens

Soms maakt een dierenarts ook gebruik van een eigen hond als bloeddonor als het om een noodgeval gaat. Zo wordt Weimaraner Guus van de dierenkliniek in Twello weleens ingezet om het leven te redden van een hond. Hij heeft hiervoor al de bijnaam ‘Guus Transfuus’ gekregen. Zo redde Guus met zijn bloed het leven van een King Charlesspaniel Lex die met interne bloedingen werd binnengebracht. Topper!

bloeddonor-guus-transfuus

Is het iets voor jouw hond?

Ook jouw gezonde hond kan een hondenheld worden door het doneren van bloed. Maar niet elke hond is daarvoor geschikt. Je hond moet goed gezond zijn, en niet te jong en niet te oud, zeker 22 kilo wegen, makkelijk in de omgang zijn en zelf geen bloedtransfusie hebben gehad.

Soms geldt ook de voorwaarde dat de hond niet in het buitenland is geweest omdat daar bepaalde via het bloed overdraagbare ziekten kunnen voorkomen.

Aanmelden als donorhond?

Denk je dat het iets is voor jouw hond om ‘vrijwillig’ bloed te doneren en zo andere honden te redden? De klinieken zijn vaak op zoek naar bloeddonoren. Kijk maar eens op de sites:

Check, je hond is goed gezond!

Is je hond een geschikte donor? Dan zal je hond zo’n 2 keer per jaar bloed mogen doneren. Het doneren duurt ongeveer 1,5 uur. Net als bij mensen wordt vooraf gecheckt of het bloed geschikt is voor donatie en ook wordt de bloedgroep bepaald.

Voordat je hond bloed mag geven krijgt hij een lichamelijk onderzoek. Je weet dus meteen of je hond goed gezond is. Volgens de faculteit Diergeneeskunde hebben donorhonden nauwelijks last van hun donatie.

Ook lezen:

Pin It on Pinterest

Share This