woodyco-banner-leesvoer-voor-hondenvrienden

Als hondenbaas heb je er vast wel eens een gezien, zo’n klein spinnetje dat op de vacht van je hond loopt. Of erger, zo’n spinnetje met spartelende pootjes vastgebeten in de huid van je hond. Ook als je je hond beschermt tegen teken.

Zoals je weet moet je zelf erg uitkijken voor een tekenbeet omdat je daar de ziekte van Lyme van kunt krijgen. Met alle narigheid van dien. Hoe zit dat eigenlijk met je hond? Kan die ook ziek worden van een tekenbeet? Of de ziekte van Lyme krijgen door teken? En is dat erg? En hoe bescherm je je hond tegen tekenbeten?

Ziektes door tekenbeten

Door een tekenbeet kan je hond ziek worden. Denk aan de ziekte van Lyme. Of ziektes die veel gevaarlijker voor je hond zijn zoals Babesiose (tekenkoorts) wat in Nederland gelukkig bijna niet voorkomt, maar wel in Zuid-Europa. Of Ehrlichiose, een door teken veroorzaakte ziekte die ze kennen in Oost- en Zuid-Europa. Op tekenbeetziekten.nl lees je meer over deze en andere tekenbeetziektes, de ernst er van en de symptomen.

Je hond en de ziekte van Lyme

Je schrikt misschien als je hoort dat je hond óók de ziekte van Lyme kan krijgen. Een ziekte die voor ons zo gevaarlijk is. Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met de bacterie (Borrelia burgdorferi) die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Je hond loopt dus niet altijd de kans besmet te raken door een tekenbeet. En gelukkig krijgen de meeste honden die besmet worden met Lyme geen klachten.

Volgens de site dierenziekenhuizen duurt het ongeveer 48 uur voordat een teek na het bijten de ziekte van Lyme overdraagt op je hond. Als een teek snel wordt verwijderd voorkom je dus dat dit wordt overgedragen.

Volgens dierenziekenhuizen.nl:

  • krijgen de meeste honden die besmet zijn met Lyme geen klachten
  • kan de ziekte van Lyme bij je hond makkelijk worden behandeld met antibiotica
  • duurt het ongeveer 48 uur voordat een teek na het bijten de ziekte van Lyme overdraagt op je hond.

Zie je een teek bij je hond? Verwijder deze dan meteen.

Teken vallen niet uit bomen

Veel mensen denken dat teken uit bomen vallen, maar dat is niet waar. Teken komen vooral voor in hoog gras, op bosbessenstruiken, tussen dode bladeren of op varens. Ze komen voor in bos, park, hei, duinen, het stadspark of je eigen tuin.

Herken een teek

Hoe zo’n teek eruit ziet? Als hondenbaas weet jij dat vast als geen ander: als een klein spinachtig insectje. De teek bijt zich vast in de huid. En hoe langer het op de huid zit, hoe groter de teek wordt: het zuigt zich vol met bloed. Een volgezogen teek ziet er een beetje uit als een grijs kiezelsteentje.

Controleer je hond op teken na de wandeling

Teken zijn actief bij een temperatuur boven de 7°C. Het tekenseizoen loopt ongeveer van maart tot en met oktober. In de maanden juni en juli worden de meeste mensen door een teek gebeten. In deze maanden zijn teken dus op z’n actiefst. Zorg dat je na de wandeling je hond controleert. Kijk vooral dunbehaarde plekken na. Voorkeursplekken van teken bij honden zijn: rond of in de oren, de nek, kop, onder de staart, tussen de poten (liezen, oksels), buik, en tussen de tenen. En vergeet ook jezelf niet te controleren 🙂

Verwijderen van een teek

Er zijn allerlei apparaten om een teek te verwijderen. Zo bestaat er een tekenverwijderkaart met loep van de Lymevereniging. Deze zorgt ervoor dat het besmette bloed van de teek niet terugvloeit in het slachtoffer. Te gebruiken voor jezelf én je hond. Maar je kunt een teek ook verwijderen met een tekenlepel, tekentang, tekenhaakje of tekenlasso. De kans is groot dat je als hondenbaas zoiets al in huis hebt. Nog even 1 tip: Gebruik géén alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat je de teek verwijdert. Hiermee verhoog je de kans op besmetting.

Tekenactiviteit

Hoe het met de tekenactiviteit in Nederland zit kun je nakijken op tekenradar.nl. Je ziet op een kaartje van Nederland precies waar in het land de meeste tekenbeetmeldingen (van mensen) zijn en waar nu de meeste tekenactiviteit is.

Bescherm je hond tegen teken

Preventie is de beste bescherming. Bespreek met je dierenarts hoe je je hond het beste kunt beschermen tegen teken (en vlooien). Daar zijn veel chemische manieren voor zoals je bij de dierenarts of dierenwinkel ziet. Zoals een tekenband, pipet of spray. Weet wel: ook hiermee heb je nooit 100% garantie dat je hond teekvrij is. Dus blijf je hond controleren.

Je hond natuurlijk beschermen tegen teken

Ook zijn er natuurlijke manieren om je hond te beschermen tegen teken. Zo geeft Eva Tesselaar (veterinaire natuurgeneeskunde) op haar site deze tips:

  • Maak je hond weerbaar tegen teken en vlooien. ‘vlooien en teken kiezen over het algemeen een dier uit met een verlaagde weerstand of waarbij veel afvalstoffen in het bloed circuleren’.
  • Maak een spray van etherische oliën.
  • Gebruik het kruid fenegriek

Hoe het werkt lees je in haar blog ‘vlooien en teken bestrijden zonder gif‘.

Natuurlijke tekenbanden

Ook zijn er tekenbanden die niet met gif werken:

  • Tekenband met EM-X keraramische kralen
  • Tekenband met amber (barnsteen)

Andere – zonder gif – oplossingen

Op de markt zijn nog meer natuurlijke producten, zoals een voedingssupplement (LUPO Teekweg), dit helpt je hond in balans te houden. Of een apparaatje dat je aan de halsband van je hond hangt waarvan gezegd wordt dat de ultrasone geluiden niet gehoord worden door hond en mens, maar wel vlooien en teken weghouden (Tickless). Zo zijn er steeds meer alternatieven voor chemische middelen zoals pipetten, spray en de chemische tekenband. Hoe fijn is dat!

Stel jezelf wel altijd de vraag of het middel geschikt is voor jouw hond. Ultrasone geluiden van dit apparaatje, hoort je hond die echt niet? Etherische oliën, vindt je hond dat fijn? En overleg met je (holistische)dierenarts.

Ook lezen:

Pin It on Pinterest

Share This