Voor zijn nieuwste boek hield Gerbrand Bakker een jaar lang een dagboek bij. Hond Jasper vormt – op de achtergrond – de rode draad, maar dit autobiografische boek gaat nog over zoveel meer.

Jasper

Voor ‘Jasper en zijn knecht’ houdt Gerbrand Bakker vanaf eind 2014 een jaar lang een dagboek bij. Om af te rekenen met een schrijfcrisis.

Hoewel je zijn hond Jasper op de achtergrond de rode draad in het boek kunt noemen, gaat het over zoveel meer. Over zijn leven in de Eiffel waar hij in 2012 een oude woning kocht, over zijn jeugd in Noord-Holland, familie, het leven als bekend auteur, het studentenleven, zijn carrière als schaatser en toneelspeler. Over zijn depressies, het hovenierswezen. En steeds komt Jasper weer even om het hoekje kijken. Griekse Jasper, die zo graag door de bossen struint.

“Dat maakt voor mij een boek goed: als ik zin heb in een sfeer te komen die me aanstaat.”

Gerbrand Bakker schrijft op pagina 188: “Dat maakt voor mij een boek goed: als ik zin heb in een sfeer te komen die me aanstaat. Het verhaal boeit me niet zo, geloof ik, hoewel dat ook weer afhankelijk is van de stijl. Sfeer, die telt. Een beetje als heel vroeger Een van de acht. Dat je op zaterdagmiddag met een vriendje achter in het land loopt en je dan al verkneukelen kan op de avond.”

En de sfeer in dit boek is goed. Het is prettig om steeds naar terug te keren.

Gerbrand Bakker (1962) is een van de bekendste en meest vertaalde hedendaagse Nederlandse auteurs. Hij brak door, ook internationaal, met de verfilmde roman ‘Boven is het stil’.

Titel: Jasper en zijn knecht
Door: Gerbrand Bakker

Wil je dit boek lezen?

Je kunt Jasper en zijn knecht hier bestellen.

Pin It on Pinterest

Share This