Heb je een actieve, enthousiaste hond? Dan is Flyball voor jullie misschien een leuke bezigheid.

Bij Flyball rent je hond, al springend over 4 hindernissen, naar het flyball-apparaat. Daar aangekomen moet hij de bal uit het apparaat zien te krijgen door z’n voorpoot op het pedaal te zetten. Met bal rent hij vervolgens over het parcours terug naar de baas.

Flyball in wedstrijdverband

Bij wedstrijden spelen 2 teams tegen elkaar in estafettevorm. De volgende hond van jouw team mag past starten als de eerste over de finish is gekomen. Elk team bestaat uit maximaal 6 honden, per wedstrijd worden er 4 honden ingezet. De kleinste hond bepaalt de spronghoogte voor het team. Verder bestaat het team uit een coach die voor de opstelling en instructies zorgt en iemand die het flyball-apparaat voorziet van een bal voor de volgende hond. In Nederland mogen er overigens niet meer dan 2 honden van hetzelfde ras in een team zitten.

De wedstrijd moet twee keer worden gelopen. Bij een weigering, het laten vallen van de bal of een andere fout, moet de hond achteraan sluiten en het parcours nog een keer afleggen.

Maar voordat je hond zover is moet er eerst heel veel getraind worden.

Flyball-training

Het lijkt misschien allemaal zo eenvoudig, maar Flyball zit voor je hond knap ingewikkeld in elkaar. Het kost dan ook echt tijd om het goed aan te leren. Geduld, enthousiasme en de wil om te presteren bij zowel baas als hond is dan ook belangrijk.

Stop vooral niet te vroeg met trainen omdat het saai zou zijn, of dat je denkt dat het niets voor je hond is. Als je hond het hele spelletje eenmaal doorheeft is hij niet meer te stuiten.

Flyball-trainingen worden in Nederland door veel hondenscholen en kynologenclubs aangeboden. Wil je weten waar je bij jou in de buurt aan de slag kunt? Op de website van de Raad van Beheer staat een zoekfunctie, hiermee krijg je een overzicht van de regionale mogelijkheden.

Wedstrijden

Voor informatie over nationale wedstrijden kun je terecht bij Flyball Competitie

Pin It on Pinterest

Share This