Hoe ga je om met vuurwerkangst

Als het om vuurwerk gaat is mijn eigen hond gelukkig vrij stoer. Hij stapt de laatste dagen van het jaar gewoon naar buiten. Natuurlijk kijk ik tijdens die wandelingen wel uit waar ik loop. Zodat we dichtbij niet opeens worden verrast door knallende rotjes. En vlak voor Oud en Nieuw blijft ‘ie aan de riem of gaan we naar het bos.

Helaas zijn er heel wat honden met vuurwerkangst. Dat is verschrikkelijk voor je hond en ook als baas is het niet leuk. En dat lijkt me een understatement. Wat kun je doen om je hond zo goed mogelijk door die laatste dagen van het jaar te loodsen?

Ga er op tijd mee aan de slag

Heb jij een hond die bang is voor vuurwerk? Wacht dan niet tot kerst om met het probleem aan de slag te gaan. Eigenlijk zou je meteen na een ellendige jaarwisseling in januari moeten starten. Hoe?

 1. Vraag advies en schakel een gedragstherapeut in.
 2. Maak je hond minder gevoelig voor vuurwerkgeluiden met behulp van vuurwerk cd’s. Tinley heeft een vuurwerk-CD, maar ook de vuurwerk-CD met duidelijke instructies van Sarah Heath en Jon Bowen, twee bekende Engelse gedragsdeskundigen zijn populair. De geluiden van deze CD kun je ook gratis downloaden via de website Dogs Trust. Bij een bange hond kun je hier zo rond oktober, november mee starten.
 3. Overleg met je dierenarts en ondersteun je hond met medicatie of homeopathische middelen. Bij sommige medicatie moet je twee maanden van te voren starten.
  Let op: gebruik nooit Vetranquil. Hierdoor lijkt je hond lekker kalm, maar het is een spierverslapper. Je hond is dus nog steeds doodsbang, maar kan het niet uiten. Hoe vreselijk is dat. Andere producten waarin hetzelfde werkzame bestandsdeel zit (Acepromacine) zijn Calmivet en Sedalin. Gebruik deze dus ook niet. Op de site van Doggo staat een uitgebreid artikel over medicatie bij (vuurwerk)angst.
 4. Overweeg het gebruik van een thundershirt, tijdens dagen dat je hond door de knallen angstig is. Het is een soort vestje wat je je hond aantrekt en wat vrij strak rond z’n lichaam zit. Het geeft zachte en constante druk, waardoor het een rustgevend effect op het zenuwstelsel heeft en ontspannend werkt. Te vergelijken met bakeren van baby’s.

Vlak voor Oud en Nieuw kun je niet meer zo heel veel doen. Hoe kun je je hond toch helpen?

Tips voor thuis

 1. Sluit vuurwerkprikkels (knallen, flitsen en geuren) buiten: raam en gordijnen dicht, zet muziek op of de tv aan.
 2. Laat je hond zelf een plek zoeken, waar hij zich het prettigst voelt. Honden die bang zijn voor vuurwerk proberen zich meestal te verstoppen. Wil hij vandaag het liefst in de donkere badkamer liggen: prima. Of in dat hoekje onder de trap: ook goed. Maak er als het kan een lekker holletje van en leg een kledingstuk met jouw geur bij hem. Dwing je hond niet om bijvoorbeeld in z’n mand te gaan liggen, waar hij anders het liefste slaapt.
 3. Leid je hondenmaatje af met leuke hersenspelletjes (zie voor tips de facebookgroep van Hersenwerk voor Honden) of lekkere hapjes.
 4. Steun je hond. Is hij bij je in de buurt en wil hij tegen je aan liggen of leunen, dan is dat prima. Negeer je hond zeker niet. Met jouw steun zakt het stressniveau en de angst van je hond.
 5. Blijf zelf kalm en reageer normaal. Ga je woef niet overdreven aaien omdat je hem zo zielig vindt, daarmee bevestig je zijn angst.
 6. Probeer dog relaxing muziek van youtube uit.
 7. Word zelf niet boos en geïrriteerd door het vuurwerk. Je hond pikt dit op en hij raakt er gestrest van.
 8. Weet je hoe je je hond moet masseren? Geef hem eens een ontspannende massage.

Oudjaarsdag

 1. Zorg dat je hond een tag met jouw mobiele nummer aan zijn halsband heeft. Mocht je hond in paniek ontsnappen, dan is al snel duidelijk waar hij thuishoort.
 2. Laat je hond aan de riem uit. Of ga naar een gebied waarvan je absoluut zeker weet dat er niet geknald wordt. Zekerheidshalve hou je je hond hier wel aan de riem
 3. Maak korte wandelingen.
 4. Kies je moment: wandel als het buiten rustig is.
 5. Is je hond heel angstig: sla de avondwandeling dan over.
 6. Blijf met je hond in een voor hem vertrouwde omgeving. Ga dus niet met je bange hond op visite tijdens Oudjaarsavond.
 7. Laat  je hond zeker niet alleen tijdens de jaarwisseling.

Aan de slag

Het beste kun je meteen na oud en nieuw met een gedragsdeskundige aan de slag gaan met de angst die je hond heeft. Hondengedrag-specialist Monique Bladder heeft zelfs een online training, waarmee je volgend jaar een rustiger jaarwisseling kunt hebben. Deze training is ook geschikt als je hond bang is voor andere geluiden, zoals bijvoorbeeld onweer of voor voorwerpen.

Je kunt ook het webinar bekijken wat Tinley in 2020 gaf over vuurwerkangst. Het ging over de oorzaken van vuurwerkangst, de relatie met de trainbaarheid en een aantal veel gemaakte fouten in de vuurwerktraining.

Een vuurwerkvrij Oud en Nieuw

Je kunt er ook voor kiezen het geknal te ontlopen door een huisje op een vuurwerkvrij park te boeken. Of een hotelletje in de duinen. Zo is het voor iedereen feest met de feestdagen. We hebben een lijstje met opties voor je gemaakt. Check wel altijd bij de organisatie hoe vuurwerkvrij of vuurwerkluw de accommodatie is.

Vuurwerkoverlast en Vuurwerkmanifest

Heb je overlast door vuurwerk, dan kun je dit melden bij de politie: 0900-8844.

Met het Vuurwerkmanifest pleiten onder meer (oog)artsen, bedrijven en politici voor een verbod op vuurwerk afgestoken door consumenten.

De initiatiefnemers vinden niet dat vuurwerk de wereld uit moet, maar ze zijn voorstander van een andere vorm. Zoals grote professionele vuurwerkshows waar iedereen, op een veilige manier, van kan genieten.
Ondertussen hebben al 78.000 particulieren en 1.700 organisaties het manifest ondertekend. Waaronder de Dierenbescherming, KNGF Geleidehonden, Partij voor de Dieren, World Animal Protection, Vogelbescherming, Dier&Recht.

Ondertekenen manifest

Denk jij er ook zo over? Bedrijven én particulieren kunnen het Vuurwerkmanifest steunen. Teken het hier.

Zie ook:

Pin It on Pinterest

Share This