Wie een nieuwe harige huisgenoot zoekt heeft allerlei mogelijkheden. Welke opties er zoal zijn om een rashond te kopen lees je hier. En ja, je kunt zéker ook kiezen voor een herplaatser. Want er zijn genoeg honden die wachten op een fijn nieuw thuis.

Voor een nieuwe huisgenoot heb je je keus al gemaakt. Je hebt er goed over nagedacht, je hebt je ingelezen, je hebt advies ingewonnen bij de dierenarts en het dossier ‘de aanschaf van een hond’ gelezen op de site van LICG . Ook heb je wel eens opgepast op een hond van vrienden of familie. En je hebt gesproken met je familie, vrienden, buren met hond én andere hondenbaasjes over hoe het is om een hond te hebben.

Natuurlijk heb je genoeg tijd voor een hond, voor de opvoeding, fijne wandelingen en andere activiteiten. Je weet wat een hond kost én kunt dat betalen. Ook realiseer je je dat een harige huisgenoot je gezapige leventje flink op z’n kop kan zetten. Want echt, voor het eerst een hond in je leven, dat is best schakelen. Sommige dingen kun je misschien niet meer doen of moet je anders regelen met die vrolijke snuiter in huis. Maar daar maar eens een lijstje van en vul deze niet te rooskleurig in. Oké, genoeg. Je hebt je huiswerk gedaan en bent écht klaar voor deze stap.

Hoe vind je een betrouwbaar adres voor het kopen van een rashond?

Jij weet precies wat bij je past. En wat je wil: een pup, puber, volwassen hond of een senior. Een hond van een fokker, een herplaatser, asielhond of een hond uit het buitenland. Helemaal ras, of juist een ‘vuilnisbakkie’. Maar dan. Hoe vind je een betrouwbaar adres? Dat is nog niet zo makkelijk.

Een betrouwbaar adres?

Want even één ding: koop nooit een hond via een broodfokker of zo’n advertentie op Marktplaats. Ja, ook op Marktplaats worden honden van broodfokkers aangeboden. Erg hé? En zo lang deze honden worden gekocht blijft het probleem van broodfokkers met alle ellende die dat met zich meebrengt bestaan.

Daarom moet je je niet laten misleiden door broodfokkers

Meer weten over broodfokkers en hun praktijken en waarom je dus nooit met een broodfokker in zee moet gaan? Lees het artikel wat House of Animals over de broodfokhandel over schreef.

Rashond kopen

Jouw keuze is gevallen op een rashond. En ja, je hebt je ook  verdiept in het ras en weet wat je daarvan kunt verwachten. Hoe vind je een leuke, gezonde rashond?

1. Fokker, aangesloten bij een rasvereniging

Kies je voor een pup van een ras? Bewandel dan altijd de weg via de rasvereniging. Zo kom je terecht bij goede fokkers.

Lees ook zeker even de interactieve Fairfok-brochure van Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland als je een leuke, gezonde, hond zoekt.

Is je oog op een bepaald ras gevallen? Zorg dat je op de hoogte bent van eventuele erfelijke ziekten van het ras. Op de site van LICG vind je een goed rashondenoverzicht, inclusief de belangrijkste aandoeningen die voorkomen. Maak zeker ook een lijst met vragen voor de fokker. Ook over de gezondheid in de lijn van de vader, moeder en die van de pups.

2. Fokteefjes

Oei, dat klinkt naar. Maar toch is het zo dat goede fokkers hun ‘fokteefje’ na een paar nestjes een echt gezin gunnen. Zo’n hond is dus al wat ouder. Maar als de hond is opgegroeid bij een goede fokker, dan krijg je een heerlijke hond en sla je de puppyfase en pubertijd meteen over. En dat kan best handig zijn. Informeer via de rasverenigingen en fokkers naar de mogelijkheden.😉

3. Herplaatsing van rashonden

Soms is er een nieuwe baas nodig voor een hond die via een fokker een thuis heeft gekregen. Ook de herplaatsing van deze honden loopt vaak via de rasvereniging en aangesloten fokkers. Zo biedt bijvoorbeeld de Nederlandse Teckelclub de mogelijkheid aan om Teckels te herplaatsen.

4. Labradors via KNGF-geleidehonden

Is een studentje van KNGF-geleidehonden na de opleiding toch nét niet goed genoeg om als geleidehond aan de slag te gaan? Dan krijgt zo’n super opgeleide hond een huis-tuin-en-keuken-baas. Ook geleidehonden die met pensioen gaan hebben soms een nieuw huis nodig. Je meldt je via KNGF-geleidehonden aan voor de wachtlijst.

5. Ex-proefdier, Beagles

Verschrikkelijk maar waar, Beagles worden gebruikt als proefdier. Het goede nieuws: regelmatig zijn er (jonge) Beagles die na hun labtijd op zoek zijn naar een fijn thuis. Wil je hier meer over weten?
Kijk dan eens op Proefdiervrij/.

Het adopteren van een ex-proefhond loopt voornamelijk via de Stichting Hulp bij Herplaatsing van Huisdieren. Belangrijk om te weten: volgens de SHHH zijn deze honden gesocialiseerd en niet getraumatiseerd.

6. Dierenasiel

Ook rashonden komen vaak genoeg in een dierenasiel terecht. Om verschillende redenen. Dus kijk zeker ook eens bij het plaatselijke asiel. Of via www.ikzoekbaas.nl een bemiddelingswebsite van de Dierenbescherming.

Liever geen rashond

Ben je op zoek naar een leuke hond, maar niet perse een rashond? Zoek je liever een leuke mix? Hoe je die vindt lees je in een van de volgende artikelen.

Meer lezen:

Pin It on Pinterest

Share This