woodyco-banner-leesvoer-voor-hondenvrienden

Die ontzettend verdrietige dag waar je het liefst niet aan denkt als blije hondenbaas, komt toch een keer. De dag waarop je afscheid moet nemen als je hond inslaapt. Bereid je erop voor.

Kies hoe je afscheid neemt van je hond

Hopelijk heb je het geluk dat je hond een fijn lang leven heeft. En dat de dood van je hond komt aangeslopen en niet onverwachts voor de deur staat. Zodat je kunt kiezen wat te doen:

  • Je hond laten inslapen bij de dierenarts
  • Je hond thuis laten inslapen door de dierenarts

Maak een plan voor het afscheid van je hond

Je kunt je kop in het zand steken: Als ik er niet aan denk, dan komt het niet.
Maar daarmee hou je jezelf natuurlijk voor de gek.

Bedenk liever op tijd hoe het afscheid van je hond op z’n best zou kunnen zijn. En maak een plan.

Zo word je niet verrast. En kun je je hond een mooi en waardig afscheid geven, wat je hond heeft verdiend.

Door je goed voor te bereiden is de kans ook kleiner dat je achteraf spijt hebt van keuzes die je op dat moeilijke moment moet maken. Je hebt al bedacht wat voor jouw hond en jou de beste manier is.

Hopelijk is de situatie straks ook zo. Zodat je ’t als gewenst kunt uitvoeren.

hond wordt geaaid

1. Bespreek het inslapen met de dierenarts

Als je hond ouder wordt dan kun je het onderwerp aankaarten in de behandelkamer van de dierenarts: het laten inslapen van je hond. Of tijdens een apart gesprek.

Niet dat je denkt dat het nú al nodig is. Maar het is wel goed om het eens te bespreken en er een beeld van te krijgen :

  • Kan de dierenarts jouw hond hierbij helpen
  • Gebeurt het alleen in de kliniek of kan het ook thuis?
  • Helpt je dierenarts mee met het nemen van deze beslissing en hoe vindt de arts hoe je hond er op dit moment aan toe is?
  • Is het tijdens een normale werkdag? Of kun je een afspraak maken voor bijvoorbeeld een rustig moment in de middag of na de openingstijden?
  • Zit je voor deze afspraak met je hond in een volle wachtkamer of zijn er andere opties?
  • Hoe gaat het inslapen precies in z’n werk?
  • Wat kost het eigenlijk?
  • Wat gebeurt er na het overlijden? Blijft je hond bij de dierenarts en wordt je harige lieverd daar opgehaald, als je kiest voor een crematie of begrafenis? En is dat iets wat je dierenarts regelt of moet je zelf iets doen?
  • Kan je hond mee naar huis als je dat wilt en hoe doe je dat dan? En waar moet je in zo’n geval rekening mee houden?
  • Is er een dierencrematorium of dierenbegraafplaats die je dierenarts aanraadt?

Alles bij elkaar geven dit soort vragen je een idee van wat je rond die inktzwarte dag kunt verwachten.

Natuurlijk wil je je hier nu nog helemaal niet mee bezighouden en schuif je ’t allemaal zover mogelijk voor je uit. Toch is het goed om deze informatie alvast te hebben. Om een doordachte beslissing te kunnen nemen als het zover is. Niet alleen voor jezelf, ook voor je hond.

kinderen aaien oude, liggende hond

2. Bedenk wat er gebeurt na het overlijden

Denk ook alvast na over wat er na het overlijden met je hond moet gebeuren. Nu de emoties je nog niet zo in de weg zitten.

In Nederland zijn dit zijn de verschillende opties:

  • cremeren
  • begraven
  • resomeren (watercrematie)
  • doneren aan de wetenschap (dierendonorcodicil)
  • destructie (je hond wordt samen met andere dieren tot afval verwerkt)
  • opzetten (taxidermie)

Cremeren

Je kunt je hond laten cremeren. Je hebt meestal de keuze tussen:

  • Gezamenlijke crematie
  • Individuele crematie (alleen)

Bij het gezamenlijk cremeren wordt je hond met andere dieren tegelijk gecremeerd en later gezamenlijk uitgestrooid. Bijvoorbeeld op het strooiveld verbonden aan het dierencrematorium of over zee. Wat er gebeurt hangt natuurlijk af van het gekozen dierencrematorium.
Hierbij ontvang je dus niet de as van jouw hond.

Bij een individuele crematie wordt alleen jouw hond gecremeerd (of samen met andere dieren, maar dan gescheiden, zodat je de as kunt ontvangen). Je ontvangt later de as van je hond en kunt zelf beslissen wat je daarmee zult doen.

In een urn mee naar huis, in een strooibus om zelf uit te strooien. Of gebruik wat as in een sieraad zodat je je hond altijd dichtbij je hebt.

De as kan ook worden uitgestrooid op een dierenbegraafplaats waarmee het crematorium is verbonden.

De individuele crematie is duurder.

Wat te doen met de as?

Kies je voor een individuele crematie, dan ontvang je later de as van je hond. Bedenk wat je daarmee wilt doen. Een mooie urn in de kast, een beetje in een sieraad. Of zelf uitstrooien. En waar dan precies?

De dierenuitvaartorganisatie heeft meestal verschillende urnen of strooibussen waar je uit kunt kiezen. Misschien heb je zelf al iets moois gezien wat je wilt gebruiken.

Begraven

Heb je een tuin bij je (koop)woning, dan wil je je hond misschien in een mooi stukje van de tuin begraven. Per gemeente zijn daar andere regels voor. Zoek dat alvast uit. Bij een huurwoning mag het niet.

Je kunt je hond ook laten begraven op een dierenbegraafplaats. Heb je er al één op het oog? Je zou er al eens een kijkje kunnen nemen. Misschien wel door er samen met je hond rond te wandelen. Denk ook na over een steentje op het graf.

Net als er voor mensen natuurbegraafplaatsen zijn is er ook een natuurbegraafplaats voor dieren. Dierennatuurbegraafplaats De Aarde vind je in Limburg.

Vraag rond

Je kunt ook andere hondenbaasjes om advies vragen. Vaak weet je wel of ze hier al eens mee te maken hebben gehad. Hoe hebben zij het toen aangepakt, waar kozen zij voor en wat was hun ervaring?

vrouw wandelt met hond

3. Bedenk wat je nog zou willen doen, samen

Misschien heb je voor je hond een bucketlist 😉 Werk wat dingetjes af. Daar kun je natuurlijk al jaren van te voren mee beginnen.

Vlak voor het afscheid

Heb je overleg gehad met de dierenarts en staat de afspraak over een dag of twee gepland? Voer dan nog wat simpele dingen uit waar jullie samen veel plezier aan beleven en neem bewust afscheid. Bijvoorbeeld:

  • Een laatste keer naar zee
  • Nog even naar het bos of het park
  • Lekker op de bank liggen (wat nooit mocht)
  • Een laatste fotosessie. Van jullie samen. Of juist die doodnormale dingen die je eigenlijk vergeten bent om vast te leggen: Hoe je hond aan ’t voeteneind in de mand ligt, dat oortje van je hond dat altijd over de rand van de mand ligt. Het kauwen op een botje. Om maar iets te noemen. Ben je zelf niet zo goed in in fotograferen? Je zou een dierenfotograaf kunnen inhuren.
  • Maak een afdruk van een van de hondenpootjes
  • Haal het favoriete hapje van je hond in huis
  • Maak de leukste laatste filmpjes. Bijvoorbeeld van het leeglebberen van de waterbak (dat geluid 😊). Hoe je hond klaarstaat voor de wandeling, kwispel, kwispel. Of een filmpje van je hond tijdens de wandeling. Zo zie je later met wat meer afstand hoe je hond op het laatst bewoog en eraan toe was. Mocht je al twijfelen aan de beslissing, dan bewijst dat filmpje dat het juist was. En het mooie van filmpjes is ook dat je het geluid van je hond erbij hebt. Heerlijk om ‘m te kunnen zien en horen.
  • Geef mensen de mogelijkheid om afscheid te nemen. Of doe dat juist niet. Doe alleen wat voor jou en je hond goed voelt. Geen gestress.
  • Maak een fijn laatste rondje door de buurt (niemand hoef te weten wat er staat te gebeuren)

Kan je hond niet goed meer lopen? Bedenk dan een manier waarop je die wandeling toch kunt maken: leen bijvoorbeeld een bakfiets, hondenkar of bolderkar (voor strand of zandwegen). En zorg voor een comfortabel kussen waar je hond op kan liggen.

Zo kan je hond buiten nog de lekkerste geuren opsnuiven. Want wist je dat z’n neus nog tot het laatst actief blijft?

En tip voor jezelf: gooi even alles uit de agenda zodat je alle rust en tijd hebt voor deze laatste momenten.

4. Je hond thuis laten inslapen

Mijn eigen ervaring is dat het superfijn is om hiervoor te kiezen. Je oude, zieke of zwakke hond hoeft nergens naartoe en heeft geen stress van een bezoek aan de dierenarts. Hij kan gewoon lekker op z’n eigen vertrouwde plek liggen. Zelf ben je ook in je eigen omgeving wat op zo’n emotioneel moment het prettigst is. Bovendien is er geen afleiding en ligt de focus helemaal op jouw hond en jou.

Het hangt van jouw dierenarts af wat de mogelijkheden zijn. Bespreek het ruim van te voren.

Biedt jouw dierenarts deze optie niet? Of kan het alleen op tijden die je niet prettig vindt? Weet dan dat er ook meerdere dierenartsen zijn die deze mogelijkheid aan huis juist bieden. Zoals:

Deze dierenartsen opereren wel meer in het westen en de randstad, maar sommigen komen ook in andere delen van het land. En natuurlijk zijn er nog veel meer dierenartsen waar je terecht kunt. Je zou ook kunnen zoeken naar een mobiele dierenarts bij jou in de buurt.

Kent de dierenarts die bij jou aan huis komt je hond niet, dan zal deze natuurlijk eerst de noodzaak van het inslapen beoordelen.

Veel sterkte met je beslissing

Je bent vast niet voor niets op deze pagina terecht gekomen. Waarschijnlijk zit er een groot verlies aan te komen.

Zoals veel hondenbaasjes weet ik hoe het voelt en ik wil je dan ook heel veel sterkte wensen. Neem de tijd en forceer niets.

Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt

Een mooie spreuk toch? En zo is het 🐾

Afscheid van een huisdier

Een website waar je nu misschien iets aan hebt  is ‘afscheid van een huisdier‘.

Lees ook:

Pin It on Pinterest

Share This