Eerder kon het niet, met een assistentiehond naar Artis in Amsterdam. Maar vanaf nu heeft Nederlands oudste dierentuin een speciale route voor geleidehonden en hun baasjes.

Deze route leidt door een groot deel van de dierentuin en loopt onder andere langs de olifanten, de savanne met zebra’s en giraffen en het aquarium en doet volgens Artis recht aan de veiligheid van zowel de assistentiehond als de dieren van Artis. Een aantal verblijven en plekken waar dieren loslopen vallen buiten de route.

Proefroute met assistentiehonden

Honden of andere huisdieren zijn in Artis niet welkom omdat ze onrust kunnen veroorzaken onder de (wilde) dieren. Deze kunnen in paniek raken van onbekende honden. Maar nadat het College voor de rechten van de Mens vorig jaar oordeelde dat ook mensen met een assistentiehond de dierentuin moeten kunnen bezoeken, stippelde Artis in samenwerking met de Stichting Gebruikers Assistentiehonden een speciale route uit voor mensen met een geleidehond. Hiervoor werd een proefroute gelopen door 2 assistentiehonden en hun baasjes, dierenverzorgers en Serge Gaus van Gaus Assistentiehondenschool.

Hoe bevalt de route?

Het Parool volgde Jacqueline Vrijland, met geleidehond Nadia tijdens hun bezoek. Vrijland is slechtziend, maar zegt ze ‘Ik zie niet zoveel meer, maar al je zintuigen staan hier op scherp. Je ruikt intense dierengeuren, hoort vreemde geluiden. En je voelt de vrolijke opwinding om je heen. Ook voor mij is dit een beleving, zoals voor iedereen die in een dierentuin komt.’

Ze is blij dat ze nu naar Artis kan. Ze komt samen met Nadia overal in de stad. ‘Maar dat is vaak wel een uitdaging, met die borden en fietsen op de stoep. Zelfs in parken wordt overal gefietst. Dan is dit een fijne oase voor me, midden in de stad.’

Zonder hond maar mét gratis begeleider

Mocht het mogelijk zijn om zonder geleidehond maar mét begeleider de dierentuin te bezoeken, dan adviseert Artis om dat te doen voor de ‘volledige Artis-beleving’. De begeleider krijgt gratis toegang en alle verblijven kunnen worden bezocht.

Pin It on Pinterest

Share This