woodyco-banner-leesvoer-voor-hondenvrienden

Update: Op 21 juli 2021 heeft KNGF Geleidehonden laten weten het medisch detectiehonden-project te beëindigen, na het plotselinge overlijden van projectleider Patrick Hilverink. De medisch detectiehonden zijn met vervroegd pensioen gegaan en leven bij hun gastgezinnen
———————————————————————————————————
Dat honden hele goede speurders zijn is algemeen bekend. Maar wist je dat er ook honden worden opgeleid om kanker op te sporen, zogenaamde medische detectiehonden?

KNGF Geleidehonden, bekend van het opleiden van blindengeleidehonden, is bezig met een proef die al in 2014 is gestart. Ze doen dit in samenwerking met VUmc (VU Medisch Centrum). Ze trainen honden in het opsporen van de geur die kankercellen afgeven in poep. Hierdoor kan darmkanker hopelijk al in een vroeg stadium worden ontdekt, zonder voor de patiënt een vervelend en belastend darmonderzoek.

KNGF Geleidehonden: ‘We zijn er niet alleen voor mensen die niet kunnen zien, maar ook voor mensen aan wie nog niets te zien is.’

En dat is natuurlijk fantastisch, want darmkanker is in Nederland de meest voorkomende kankersoort. Bovendien wordt het vaak pas laat ontdekt. Jaarlijks overlijden gemiddeld 5.117 mensen aan de gevolgen van darmkanker. Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe meer kans er is op overleving.

Hoe trainen de medische detectiehonden?

In een speciaal ingerichte trainingsruimte bij KNGF Geleidehonden trainen de medische detectiehonden op geurdetectie. Bij elke training gaat de hond vier keer langs een geurcarrousel en ruikt dan aan 8 ontlastingsmonsters. Per training krijgt de hond dus 32 geuren aangeboden. Hiervan zijn 2 tot 4 monsters van een darmkankerpatiënt.

De medische detectiehonden verblijven als huishond bij vrijwilligersgezinnen. Ze komen 2 tot 3 keer per week naar KNGF-Geleidehonden voor een trainingssessie.

Zien hoe zo’n training in het werk gaat?

Hoe staat het met de proef?
In 2016 ging fase 3 van het project in, de zogenaamde ‘validatiestudie’ voor meer wetenschappelijk bewijs. Nog meer speciaal geselecteerde honden deden toen mee aan de training. In maar liefst 90% van de gevallen geven de honden nu de juiste monsters met darmkanker aan.

Het projectteam hoopt in 2018 de proef te kunnen afronden met een dubbelblinde test (fase 4). Tijdens deze dubbelblinde test weet alleen het ziekenhuis welke monsters van patiënten met darmkanker zijn. En welke monsters kankervrij zijn.

Speurneuzen in TV-commercial KNGF

KNGF Geleidehonden heeft nu ook een TV-commercial over deze speurneuzen in opleiding.

Ontmoet Pippin, het nieuwste lid van het detectiehondenteam

In 2017 kwam Engelse Cocker Nilson bij het medische detectiehondenteam. Nilson is nu betrokken bij een project van KNGF Geleidehonden en Het Leids Universitair Medisch Centrum, waarbij wordt gekeken of honden met hun sublieme neus in staat zijn om borstkanker in bloed te detecteren. En omdat Nilson het zo goed doet, is uit dezelfde lijn cocker pup Pippin aan het medisch detectieteam toegevoegd. Pippin kun je volgen via een eigen instagramaccount @speurheldpippin.

Pin It on Pinterest

Share This