Is je hond gestrest? Omdat hij niet van autorijden houdt, bang is voor vuurwerk of liever niet alleen thuis is? Zet dan eens Beethoven, Mozart of een ander klassiek werkje op en kijk eens wat het met hem doet.

Het effect van muziek op honden

Misschien had je hier al eens iets over gehoord: In 2012 voerde de Colorado State University een onderzoek uit onder asielhonden. Ze onderzochten het effect van verschillende muzieksoorten op hun gedrag. En wat bleek: klassieke muziek werkte kalmerend. De hartslag van de honden daalde en er werd minder geblaft.

Ook jazz, reggae en rock werkte positief. Maar Heavy metal zorgde juist weer voor meer stress bij de honden. Het werd later ook nog eens getest in Schotland, door de University of Glasgow. De Schotse asielhonden reageerden net zoals in Amerika. Door de klassieke muziek werden ze kalmer: er werd minder lang geblaft en hun hartslag daalde.

Hele relaxte politiehonden

Madrileense politiehonden krijgen dagelijks een aantal keren klassieke muziek te horen. Waarom? Omdat de politie in Madrid merkte dat hun 22 politiehonden door de hoge werkdruk stressklachten kregen. De politiewoordvoerder: ‘De honden moeten goed kunnen uitrusten, zodat ze gefocust zijn als ze aan het werk zijn.’ Met de klassieke muziek hopen ze de honden kalmer en relaxter te krijgen. En voor hun welzijn krijgen de politiehonden binnenkort ook een grotere speelweide, airconditioning en nieuw speelgoed.

Classical therapy for pets

Wil je zelf eens uitproberen wat het effect van klassieke muziek is op jouw hond? Spotify kent een playlist, speciaal voor je woef: classical therapy for pets.

Pin It on Pinterest

Share This